Στον Ολλανδό βιολόγο, φυσιολογό, γιατρό και χημικό Jan Ingenhousz, ο οποίος ανακάλυψε τη φωτοσύνθεση, αφιερώνει η Google το σημερινό της (8 Δεκεμβρίου) doodle, με αφορμή τη 287η επέτειο από τη γέννησή του.

Ο Ingenhousz ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι το φως είναι απαραίτητο για τη διαδικασία κατά την οποία τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, προκειμένου να απελευθερώσουν οξυγόνο. Παράλληλα, ανακάλυψε πως η κυτταρική αναπνοή δεν αφορά μόνο τα ζώα, αλλά και τα φυτά.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ζωής του (έζησε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 1799) ήταν περισσότερο γνωστός γιατί εμβολίασε επιτυχώς -κατά της ευλογιάς- μέλη της βασιλικής δυναστείας των Αψβούργων το 1968, αλλά και επειδή ήταν ο προσωπικός γιατρός της Μαρίας Θηρεσίας, η οποία ήταν μονάρχης της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Βοημίας, της Τρανσυλβανίας, της Μάντοβα, του Μιλάνου, της Πάρμα και Αυστριακών Κάτω Χωρών.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος ο Αριστοτέλης, το 300π.Χ. περίπου, διατύπωσε μία θεωρία για τον τρόπο θρέψης των φυτών. Σύμφωνα με τη θεωρία του, πηγή των θρεπτικών ουσιών των φυτών είναι το έδαφος.

Πολλούς αιώνες αργότερα, ο Joseph Priestley τοποθέτησε ένα αναμμένο κερί μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο και το άφησε μέχρις ότου καταναλώθηκε όλο το οξυγόνο και έσβησε η φλόγα του. Στη συνέχεια, τοποθέτησε μέσα στο δοχείο ένα μικρό φυτό και το άφησε για αρκετές μέρες. Ανάβοντας το κερί και ξαναβάζοντάς το μέσα στο δοχείο, παρατήρησε ότι η φλόγα έκαιγε. Οι παρατηρήσεις του οδήγησαν τον Priestley στο συμπέρασμα ότι το φυτό είχε ανανεώσει το οξυγόνο του δοχείου και ένα μικρό ζώο μπορούσε να επιβιώσει στο εσωτερικό του για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα, ο Jan Ingenhausz μπόρεσε να αποδείξει ότι μόνο τα πράσινα τμήματα των φυτών μπορούν να προσλαμβάνουν συστατικά της ατμόσφαιρας και η πρόσληψη αυτή συμβαίνει μόνο παρουσία φωτός.