«Το εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν αποτελεί εμπόδιο για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Το Αφγανιστάν είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπίου στον κόσμο, ενώ η παραγωγή σημείωσε αύξηση 61% το 2011.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε σταθερότητα όταν το 15% του ΑΕγχΠ του Αφγανιστάν προέρχεται από το εμπόριο ναρκωτικών», σημείωσε ο Μπαν.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη όταν η παραγωγή οπίου είναι η μοναδική βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα», πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι των χωρών που μάχονται κατά του εμπορίου ναρκωτικών από το Αφγανιστάν συναντώνται στη Βιένη για να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους ενόψει της αποχώρησης των διεθνών δυνάμεων από τη χώρα το 2014.

Αξιωματούχοι από περισσότερες από 55 χώρες του λεγόμενου Συμφώνου του Παρισιού υιοθέτησαν ένα κείμενο με το οποίο ζητούν απο τις υπηρεσίες ασφαλείας των γειτονικών του Αφγανιστάν χωρών να βελτιώσουν τη συνεργασία τους.

Το κείμενο πρόσθετε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η ροή των χρημάτων από το εμπόριο ναρκωτικών και να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να σταματήσει το εμπόριο χημικών που χρησιμοποιούνται για να μετατραπεί το όπιο σε ηρωίνη.

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να σταματήσει την παραγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών, καθώς στη χώρα σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό εθισμού στα ναρκωτικά και επιδημία του ιού HIV.

Το Σύμφωνο του Παρισιού δημιουργήθηκε το 2003 για να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ναρκωτικών από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη.