Την απόλυση περίπου 5.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, κυρίως όσων απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σχεδιάζει η κυβέρνηση της Κροατίας, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, έπειτα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι απολύσεις εντάσσονται στις δράσεις για τη μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και απ’ αυτές αναμένεται η εξασφάλιση ποσού, συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων κούνα – η ισοτιμία είναι 7,6 κούνα = 1 ευρώ.

Από την απόλυση των 5.000 υπαλλήλων προβλέπεται η εξοικονόμηση ποσού περίπου 400 εκατομμυρίων κούνα, από την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων αναμένεται η εξοικονόμηση 1,1 δισεκατομμυρίων κούνα και από την κατάργηση των υπερωριών η εξοικονόμηση 200 εκατομμύρια κούνα.

Ο υπουργός Εργασίας και Συνταξιοδοτικού Συστήματος Μιράντο Μρσιτς υπογράμμισε πως τα διοικητικά συμβούλια των δημόσιων επιχειρήσεων θα προχωρήσουν σε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων.

Διαβεβαίωσε πως η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα δεν θα επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται.

Ο εκπρόσωπος των εργατικών συνδικάτων Μλάντεν Νόβοσελ δήλωσε ότι περίπου το 90% των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο απασχολούνται με τέτοιες συμβάσεις.

Ο ίδιος είπε ότι ο στόχος της Κροατίας πρέπει να είναι η απασχόληση τουλάχιστον 2,2 εκατομμυρίων πολιτών, έναντι 1,4 εκατ. (αριθμός απασχολουμένων με βάση τα τελευταία στοιχεία).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών (HUP) Ίβαν Έργκοβιτς τόνισε ότι η Κροατία πρέπει να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσω του προϋπολογισμού.