Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Συρία ενενήντα μέρες μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Σε δημοψήφισμα- που θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου- θα τεθεί το σχέδιο νέου Συντάγματος που θα προβλέπει ένα πολυκομματικό σύστημα στη χώρα την οποία διοικεί το κόμμα Μπάαθ του Μπασάρ Αλ Άσαντ για σχεδόν μισό αιώνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ της Συρίας, το σχέδιο Συντάγματος θα βασίζεται στον πλουραλισμό.

«Το πολιτικό σύστημα θα βασίζεται στην αρχή του πολιτικού πλουραλισμού και η εξουσία θα ασκείται δημοκρατικά μέσω εκλογών. Τα νόμιμα πολιτικά κόμματα θα συμβάλλουν στη πολιτική ζωή», μετέδωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Sana και η δημόσια τηλεόραση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο Συντάγματος ορίζει ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απευθείας από το λαό για δυο διαδοχικές θητείες», ότι «η θρησκεία του προέδρου είναι το ισλάμ» και ότι «η Συρία είναι ένα κυρίαρχο και αδιαίρετο δημοκρατικό κράτος».

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, το σχέδιο του Συντάγματος προβλέπει δυο επταετείς θητείες για τον πρόεδρο. Το σημερινό Σύνταγμα δεν ορίζει για πόσες επταετείς θητείες μπορεί να εκλέγεται ένας πρόεδρος. Ο πατέρας του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Χαφέζ αλ-‘Ασαντ, ήταν πρόεδρος επί 29 χρόνια και ο ο Μπασάρ κυβερνά μετά το θάνατο του πατέρα του, πριν από 11 χρόνια. Η θητεία του σημερινού προέδρου λήγει το 2014.

Το σημερινό Σύνταγμα, το οποίο τροποποίησε ο Χαφέζ αλ-Ασαντ τη δεκαετία του 1970, αποθαρρύνει τον πολιτικό πλουραλισμό υπογραμμίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα Μπάαθ έχει μοναδική και κυρίαρχη θέση στο κράτος και την κοινωνία.