Η Γαλλία άρχισε να διαπραγματεύεται ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία και θέλει να συζητήσει τη διαμόρφωση «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη χώρα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.
«Επαναδιαπραγματευόμαστε ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να πείσουμε τους Ρώσους», είπε ο Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info. Πρόσθεσε πως η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα ψήφιζε την Πέμπτη ένα «συμβολικό» ψήφισμα που θα αύξανε την πίεση στην κυβέρνηση της Δαμασκού.

Το Παρίσι ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ταμείου για τις οργανώσεις αρωγής στους Σύρους πολίτες και προανήγγειλε πως θα προτείνει κάτι αντίστοιχο και σε διεθνές επίπεδο την επόμενο εβδομάδα, στη συνάντηση που θα γίνει στην Τυνησία.

«Στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητηθεί η ιδέα ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε οι ΜΚΟ να φτάνουν στις περιοχές όπου γίνονται σκανδαλώδεις σφαγές», είπε ο Ζιπέ.

Την ίδια ώρα, επίλεκτε δυνάμεις του συριακού στρατού σφυροκοπούν τμήμα της πρωτεύουσας Δαμασκού, σύμφωνα με ακτιβιστές. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων ύψωσαν οδοφράγματα στους κύριους δρόμους της συνοικίας Μπαρζέχ, έκαναν έρευνες σε σπίτια και συνέλαβαν πολίτες.

Σύμφωνα με κατοίκους ο στρατός αναζητεί ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.