Τεταμένη είναι η κατάσταση στο Μπαχρέιν καθώς έχουν ενταθεί οι βίαιες διαδηλώσεις πριν την πρώτη επέτειο της εξέγερσης των σιιτών στις 14 Φεβρουαρίου 2011.
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και βομβών κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία προς την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα, σύμβολο των κινητοποιήσεών τους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Το υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε ότι τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας απαντούσαν στους διαδηλωτές που τους πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες, προσθέτοντας ότι και μία διαδήλωση του σιιτικού κόμματος της αντιπολίτευσης αλ Ουέφακ, η οποία γίνεται κατόπιν άδειας, «έχει χάσει τον ειρηνικό χαρακτήρα της».
Ο επικεφαλής της γενικής ασφάλειας του Μπαχρέιν, στρατηγός Τάρεκ αλ Χάσαν, προειδοποίησε κατά των προκλητικών εκκλήσεων μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για διαδηλώσεις ή παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.
Πάντως χθες το βράδυ σημειώθηκαν συγκρούσεις σε σιιτικές συνοικίες της Μανάμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί διαδηλωτές, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Οι διαδηλωτές απαντούσαν συχνά στα δακρυγόνα και τις βόμβες κρότου-λάμψης της αστυνομίας με πέτρες, ενώ φώναζαν συνθήματα με τα οποία καλούσαν την ίδρυση μίας συνταγματικής μοναρχίας και τη συνέχιση της “ειρηνικής” αντίστασης στην αστυνομική καταστολή.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές ζητούσαν επίσης την πτώση του βασιλιά Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα φωνάζοντας «Κάτω ο Χαλίφα» και «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» σύμφωνα με τα βίντεο που ανέβηκαν στους ιστότοπους της αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά τους, οι «Οπαδοί της εξέγερσης της 14ης Φεβρουαρίου στο Μπαχρέιν», κάλεσαν σήμερα σε πορεία προς την πλατεία του Μαργαριταριού και σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι δεν θα υπάρξει διάλογος μέχρι την πτώση του καθεστώτος.
Χτες ο σεΐχης Άλι Σάλμαν, ηγέτης του κόμματος αλ Ουέφακ, κατήγγειλε τη σουνιτική δυναστεία των αλ Χαλίφα, που κυβερνά το Μπαχρέιν εδώ και 30 χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση, ο οποίος διεκόπη τον Ιούλιο, θα γίνει πλέον μεταξύ ίσων. «Δεν θα υπάρξει διάλογος μεταξύ σκλάβων και αφέντη» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο βασιλιάς Χάμαντ κατήγγειλε την απουσία ενωμένης αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως συνομιλητής της κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Παράλληλα κατηγόρησε εκ νέου κάποιες πλευρές στο Ιράν ότι «θέλουν να βάλλουν κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας του Μπαχρέιν», δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο την απόφασή του, πέρυσι τον Μάρτιο, να ζητήσει τη συνδρομή των στρατευμάτων των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για την καταστολή της σιιτικής εξέγερσης.
Η Διεθνής Αμνηστία από τη μεριά της εκτίμησε σήμερα ότι η Μανάμα δεν έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε μία ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για την καταστολή της περσινής εξέγερσης.
«Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν απέχει πολύ από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάσει των προτάσεων της επιτροπής» επισημαίνει η οργάνωση.
Εξάλλου η καταστολή της εξέγερσης πέρυσι προκάλεσε τον θάνατο 35 ανθρώπων, ανάμεσά τους 30 άμαχοι, πέντε από τους οποίους πέθαναν από τα βασανιστήρια και πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή.
Η Αμνηστία έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 ακόμη νεκρούς στις συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί μετά την καταστολή της εξέγερσης στο Μπαχρέιν.