Μπορεί η ιστορική και πρωτοφανής επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Πεκίνο το 1972 να είναι περισσότερο γνωστή για άλλους λόγους, όπως τις πρώτες τρικυμιώδεις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, υπήρξε ωστόσο κι ένα εξίσου ιστορικό παράπλευρο κέρδος. Ή απώλεια, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς. Οι δυο χώρες δεν είχαν καμία επαφή, ή όταν είχαν ήταν εξόχως εχθρική, για δύο δεκαετίες και ο Νίξον θέλησε να το αλλάξει αυτό, αν και οι Αμερικανοί πρόσεχαν εξίσου τι έτρωγε με το τι έλεγε ο πρόεδρος στα ανακοινωθέντα του από την κομμουνιστική χώρα. Κάθε βράδυ λοιπόν ο Νίξον δεξιωνόταν κινέζους αξιωματούχους και έτρωγαν τον περίδρομο. Πιάτα ωστόσο που πολλοί λίγοι Αμερικανοί είχαν δει στην καπιταλιστική ζωή τους. Γιατί βλέπετε τα κινέζικα εστιατόρια της Αμερικής έκλειναν το μάτι στη δυτική κουζίνα, αφήνοντας το «ασιατικό» κατά μέρος. Ακόμα και τα κουλουράκια της τύχης δεν ήταν κινεζικά, αλλά γέννημα-θρέμμα του Σαν Φρανσίσκο!
Πώς έκανε ο Νίξον έναν ολόκληρο λαό να τρώει… πάπια Πεκίνου
Το ιστορικό ταξίδι του προέδρου στην Κίνα που πυροδότησε μια γλυκόξινη τρέλα στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού
