Με τη δέσμευση να δημιουργήσει «μια σύγχρονη, σοσιαλιστική χώρα» για «μια νέα εποχή» της Κίνας, η οποία θα κατευθύνεται σταθερά από το κόμμα, αλλά παράλληλα θα είναι ανοικτή στον κόσμο, άνοιξε σήμερα το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Η ομιλία του Σι, που είχε διάρκεια σχεδόν τρεισήμισι ώρες, παρουσίασε το όραμα του Κινέζου προέδρου για μια ολοένα και πιο ευημερούσα Κίνα και για τη θέση της στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξάλειψης της διαφθοράς, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πολιτική μεταρρύθμιση.
«Μέσω μιας μακράς περιόδου σκληρής δουλειάς, ο σοσιαλισμός με τα κινεζικά χαρακτηριστικά έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο. Αυτή είναι η νέα ιστορική κατεύθυνση της ανάπτυξης της χώρας μας», τόνισε ο Σι, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο «νέα εποχή/περίοδο» 36 φορές.
Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και διαρκεί μία εβδομάδα με κυρίως κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις, θα ολοκληρωθεί με την εκλογή της νέας Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, που θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Σι αναμένεται σε αυτό να εδραιώσει την εξουσία του.
Αν και προς το παρόν ισχύει το όριο των 68 ετών για την ηλικία των 25 μελών της Διαρκούς Επιτροπής, ίσως παρακαμφθεί για χάρη του Σι, ο οποίος θα είναι 69 ετών στο επόμενο συνέδριο το 2022.
Ο Κινέζος πρόεδρος απευθύνθηκε στους περισσότερους από 2.000 εκπροσώπους του «μεγαλύτερου κόμματος του κόσμου» -όπως χαρακτηρίστηκε, το οποίο μετρά 89 εκατομμύρια μέλη, από το Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα θα χαλαρώσει την πρόσβαση στην αγορά της για τους ξένους επενδυτές, θα επεκτείνει την πρόσβαση στον τομέα υπηρεσιών της και θα εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό της σύστημα και τη συναλλαγματική ισοτιμία, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις κρατικές εταιρείες.
Όπως αναμενόταν, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα.
«Δεν θα πρέπει να αντιγράψουμε πολιτικά συστήματα άλλων χωρών»
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια έμμεση αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ και το σύνθημά του «Η Αμερική πρώτα απ’ όλα», ο Σι επεσήμανε ότι η Κίνα θα παραμείνει δεσμευμένη στον κόσμο, ενώ επανέλαβε την υπόσχεσή του να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.
«Καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Καμία χώρα δεν έχει το περιθώριο να στραφεί στην απομόνωση», επισήμανε ο Κινέζος πρόεδρος.
Ο Κινέζος πρόεδρος παρουσίασε ένα όραμα για να γίνει η Κίνα μια εκσυγχρονισμένη σοσιαλιστική χώρα ως το 2035 και να αναχθεί σε μια από τις πιο καινοτόμες του κόσμου, με το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των κατοίκων των πόλεων και της υπαίθρου να έχει μειωθεί σημαντικά και με τα περιβαλλοντικά της προβλήματα να έχουν σχεδόν λυθεί.
Ως το 2050 η Κίνα θα έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη σοσιαλιστική «ισχυρή δύναμη», με ηγετική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Ωστόσο δεν δήλωσε αν πρόκειται να γίνουν πολιτικές αλλαγές.
«Δεν θα πρέπει να αντιγράψουμε μηχανικά τα πολιτικά συστήματα άλλων χωρών. Θα πρέπει να διατηρήσουμε ακλόνητη και να βελτιώσουμε την ηγεσία του κόμματος, ώστε να το κάνουμε ακόμη πιο ισχυρό», τόνισε.
«Η διαφθορά, η σοβαρότερη απειλή του κόμματος»
Ο Σι εξήρε τις επιτυχίες του κόμματος, κυρίως την εκστρατεία του για την εξάλειψη της διαφθοράς, στο πλαίσιο της οποίας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αξιωματούχοι έχουν τιμωρηθεί και δεκάδες πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν φυλακιστεί. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η εκστρατεία αυτή δεν θα σταματήσει, καθώς η διαφθορά είναι «η σοβαρότερη απειλή» που αντιμετωπίζει το κόμμα.
Σχετικά με την Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί το Πεκίνο, ο Σι επεσήμανε ότι το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει ποτέ στο νησί να διαχωριστεί από την Κίνα, ενώ τόνισε ότι η χώρα θα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων.
Τέλος, ο Κινέζος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε καθόλου στη Βόρεια Κορέα.