Ο αντίκτυπος του σίφουνα που είπανε Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα στο νησί της Καραϊβικής παραμένει ακμαίος και δεν είναι μόνο η ιδεολογία του που επιβίωσε.

Αλλά και το σκάκι που μαθαίνει κάθε σχολιαρόπαιδο της Κούβας!

Την επέτειο των 50 χρόνων από τον θάνατο του επαναστάτη έτσι τη γιόρτασαν εξάλλου στο νησί, με τουρνουά σκάκι με τον κουβανό grandmaster Silvino Garcia.

Ο Τσε έμαθε να παίζει από τον πατέρα του και ήδη από τα 12 του έπαιρνε μέρος στα αργεντίνικα τουρνουά. Το σκάκι δεν το σταμάτησε ούτε όταν σπούδαζε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, παρά μόνο στα χρόνια της επανάστασης που δεν είχε καιρό για στρατηγικές πάνω στον ασπρόμαυρο πίνακα.

coeritbre3

Μετεπαναστατικά πάντως, και συγκεκριμένα το 1961, επέστρεψε στην επικράτεια της σκακιέρας, όντας πλέον υπουργός Βιομηχανίας και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας.

Μια από τις πρώτες του υπουργικές πρωτοβουλίες ήταν μάλιστα να αναβιώσει το ιστορικό Capablanca Memorial, το ετήσιο κουβανικό τουρνουά σκάκι που διακόπηκε από το πραξικόπημα του 1952. Πλέον ήταν το πλέον πλουσιοπάροχο στις χρηματικές απολαβές τουρνουά σκάκι της υφηλίου.

coeritbre4

Η διοργάνωση του 1965 σημαδεύτηκε μάλιστα από τις αμερικανο-κουβανικές περιπέτειες, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε στον αμερικανό μετρ Bobby Fischer να ταξιδέψει στο νησί. Και κατέληξε να παίζει μέσω τέλεξ από τη σκακιστική ομοσπονδία της Νέας Υόρκης!

Αλλά και ο Γκεβάρα ήταν άσος στο σκάκι. Λέγεται μάλιστα ότι κατάφερε να φέρει ισοπαλία με τον πολωνο-αργεντινό μετρ Miguel Najdorf. Σύμφωνα μάλιστα με τα απομνημονεύματα του τσεχοσλοβάκου grandmaster Ludek Pachman («Ματ στην Πράγα» – 1975), ο Γκεβάρα ευχόταν να έχει περισσότερο χρόνο για να αφιερωθεί ολόψυχα στο σκάκι: «Ξέρετε, σύντροφε Pachman», είπε στον μεγάλο σκακιστή όταν συναντήθηκαν, «δεν απολαμβάνω καθόλου το να είμαι υπουργός. Θα προτιμούσα να παίζω σκάκι σαν εσάς. Ή να ξεκινήσω μια επανάσταση στη Βενεζουέλα»…