Το αριστερό κίνημα «Άρθρο Ένα, Δημοκράτες και Προοδευτικοί», αποφάσισε να αποσύρει την σταθερή στήριξή του προς την κυβερνητική συμμαχία που έως τώρα παρείχε στο κοινοβούλιο. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί «φουρτούνες» στο κυβερνητικό σκάφος του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείοο Ειδήσεων, η δύναμη αυτή (η οποία απαρτίζεται από βουλευτές και γερουσιαστές που εγκατέλειψαν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι) είχε ζητήσει μείωση της χρηματικής συμμετοχής των πολιτών στις υπηρεσίες του εθνικού συστήματος υγείας και σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού όμως, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, δεν υπάρχει καμία αναφορά στα συγκεκριμένα μέτρα. Κατά συνέπεια, οι «Δημοκράτες και Προοδευτικοί» αποφάσισαν να διαχωρίσουν την θέση τους, καθιστώντας σαφές ότι στο εξής θα στηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης, μόνον αν συνάδουν με το πρόγραμμα και τις αρχές τους.
«Πάντως είμαστε υπεύθυνοι, δεν θα επιτρέψουμε στην Τρόικα να έρθει στην Ιταλία», δήλωσε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, από τα κορυφαία στελέχη του κινήματος, συμπληρώνοντας ότι η πολιτική του δύναμη θα υπερψηφίσει το μέτρο που αφορά την πορεία της σχέσης δημοσίου ελλείμματος- ΑΕΠ. Αλλά χθες βράδυ, ο υφυπουργός Εσωτερικών Φιλίπο Μπούμμπικο (ο οποίος ανήκει στο κίνημα του Μπερσάνι) παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, «για λόγους πολιτικής συνοχής».
Υπάρχει, βέβαια, ένα ευρύτερο ζήτημα: οι 16 γερουσιαστές του «Άρθρου Ένα» είναι πολύτιμοι για τον Τζεντιλόνι, από την στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Γερουσία είναι ιδιαίτερα ισχνή. Και στον ορίζοντα υπάρχει ιδιαίτερα κρίσιμη η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού.
Θα πρέπει να διαπιστωθεί μέχρι ποιου σημείου οι «Δημοκράτες και Προοδευτικοί» θα θελήσουν να τραβήξουν την πολιτική αυτή αντιπαράθεση, και αν αποφασίσουν να αναλάβουν την ευθύνη μιας ενδεχόμενης πτώσης της κυβέρνησης Τζεντιλόνι. Από την στιγμή, μάλιστα, που μέσα στο επόμενο εξάμηνο στην Ιταλία θα πρέπει να προκηρυχθούν ούτως ή άλλως βουλευτικές εκλογές, λόγω της λήξης της νομοθετικής περιόδου.
Πριν από λίγο, πάντως, η κυβέρνηση της Ρώμης, σε μια κίνηση διαλλακτικότητας, έκανε γνωστό ότι είναι διατεθειμένη να λάβει υπόψη της τα αιτήματα της Αριστεράς για πιο φθηνή πρόσβαση των πολιτών σε ιατρικές εξετάσεις υψηλού κόστους.