Το Σπίτι του Κινηματογράφου, η κυριότερη ένωση δημιουργών της Έβδομης Τέχνης στο Ιράν, διαλύθηκε στις αρχές του μήνα έπειτα από διαταγή του υπουργείου Πολιτισμού, παρά τις διαμαρτυρίες επιφανών κινηματογραφιστών, μεταδίδουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το υπουργείο κατηγόρησε το Σπίτι ότι μετέβαλε το καταστατικό του χωρίς την άδεια των αρχών, απαλείφοντας την αναφορά που υπογραμμίζει την στράτευση της ένωσης στις αρχές του ιρανικού Συντάγματος.

Οι αρχές καυτηριάζουν την πολιτικοποίηση των δραστηριοτήτων του Σπιτιού του Κινηματογράφου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ του, το οποίο πολλοί σκηνοθέτες χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο για να εκφράσουν θέσεις επικριτικές έναντι του καθεστώτος.

Οι υπεύθυνοι του Σπιτιού, που αριθμεί 5.000 μέλη απ’ όλους τους τομείς απασχόλησης της κινηματογραφικής βιομηχανίας, έχουν καταθέσει προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως το υπουργείο δεν δύναται να διαλύσει την ένωσή τους δίχως δικαστική απόφαση.

Εκπρόσωπός του δήλωσε σήμερα πως εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου η ένωση ανέστειλε τις δραστηριότητές της.

Καθ’ όλη την τελευταία εβδομάδα τα ιρανικά μέσα προέβαλαν υπέρ το δέον την υπόθεση αυτή. Πολλοί ξακουστοί σκηνοθέτες έστειλαν επιστολές στον υπουργό Πολιτισμού Μοχάμεντ Χοσεϊνί, ζητώντας του να ανακαλέσει την απόφασή του.

Ο Ασγάρ Φαρχαντί, σκηνοθέτης της ταινίας «Ένας χωρισμός», που έχει αποσπάσει πλείστες διακρίσεις σε όλον τον κόσμο και τρέφει πολλές ελπίδες να στεφτεί και με ένα Όσκαρ στα τέλη Φεβρουαρίου, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους του.

Παράλληλα, ακόμη και σκηνοθέτες προσκείμενοι στην κυβέρνηση επέκριναν, μάταια όμως, την απόφαση του υπουργείου, το οποίο εμμένει στη θέση του.

Επίσης και η επιτροπή Πολιτισμού του Κοινοβουλίου αποφάσισε να εξετάσει την υπόθεση, ενώ πολλοί βουλευτές στιγμάτισαν την απόφαση του Χοσεϊνί.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί γνωστοί σκηνοθέτες, όπως ο Τζαφάρ Παναχί, έχουν συλληφθεί επειδή έχουν εκφρασθεί υπέρ της αντιπολίτευσης.

Το Σπίτι του Κινηματογράφου είχε υπερασπισθεί επίσης πολλούς δημιουργούς ντοκιμαντέρ που είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί για συνεργασία με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC για την εκπομπή του στα Περσικά και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.