Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ενώπιον της επιτροπής που ερευνά την αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον της νηοπομπής στη Λωρίδα της Γάζας στις 31 Μαΐου ότι η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις «στο υψηλότερο επίπεδο» πολλές ημέρες πριν από την επιχείρηση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που καταθέτει στην επιτροπή που άρχισε σήμερα τις εργασίες της και αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις παρασκηνιακές διπλωματικές ενέργειες που προηγήθηκαν του απόπλου της νηοπομπής.

Όπως είπε «αρχής γενομένης στις 14 Μαΐου, το γραφείο είχε επαφές στο υψηλότερη επίπεδο με την τουρκική κυβέρνηση…αυτές οι επαφές είχαν ως στόχο να προλάβουν μια αντιπαράθεση με τη νηοπομπή του Μαρμαρά και συνεχίσθηκαν μέχρι την προηγουμένη του κατάπλου του στολίσκου ανοικτά των ακτών της Γάζας».

«Παρά τις συνεχείς διπλωματικές προσπάθειες, τελικά η τουρκική κυβέρνηση δεν απέτρεψε την απόπειρα παραβίασης του αποκλεισμού… Φαίνεται ότι (η Τουρκία) δεν είδε στην προοπτική μιας σύγκρουσης ανάμεσα στους τούρκους ακτιβιστές και το Ισραήλ κάτι το οποίο ερχόταν σε αντίθεση με τα συμφέροντά της», πρόσθεσε.