Στη Βιέννη έφτασε Ισραηλινός που κρατείτο από το Μάρτιο στη Λιβύη κατηγορούμενος για κατασκοπεία επειδή έβγαζε φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χάαρετζ, ο Ραφαέλ Χαντάντ, που έχει διπλή ισραηλινή και τυνησιακή υπηκοότητα, είχε συλληφθεί διότι φωτογράφιζε παλαιές ιδιοκτησίες Εβραίων στη Λιβύη για λογαριασμό της Ένωσης Εβραϊκής Ιστορίας.

Ο Χαντάντ έγινε δεκτός χθες βράδυ στη Βιέννη από τον ισραηλινό ΥΠΕΞ Αβιντγκόρ Λίμπερμαν, τονίζει στη δική της ιστοσελίδα η Τζερούσαλεμ Ποστ, που δημοσιεύει και τη φωτογραφία των δύο ανδρών στο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα v-net, προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Λίμπερμαν και μεσολαβητή τον αυστριακό επιχειρηματία Μάρτιν Σλαφ, ο οποίος θεωρείται φίλος του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιού του Λίβυου ηγέτη. Σύμφωνα με το v-net, ο Χαντάντ σήμερα αναμένεται να επιστρέψει στο Ισραήλ.

Η Χααρέτζ τονίζει πως οι πληροφορίες για την απελευθέρωσή του έχουν απαγορευθεί, χωρίς να προσδιορίζει από ποια πλευρά, την ισραηλινή, ή τη λιβυκή. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης πως το Ισραήλ είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία να παρέμβουν στις λιβυκές αρχές ώστε να τους γνωστοποιήσουν πως ο Χαντάντ δεν ήταν κατάσκοπος, αλλά «ένας πολίτης που επέδειξε έλλειψη διακριτικότητας».