Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ είναι από αυτές που κρατάνε δεκαετίες, άσχετα από το ποιος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ή ποιος από τους Κιμ είναι στην θέση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Οι περίοδοι ηρεμίας μετά τον πόλεμο της Κορέας υπήρξαν πολύ σύντομες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μια χρονολογική σειρά της διένεξης αυτής έχει ως εξής:

Η κορεατική χερσόνησος διχοτομείται

Το 1945 τερματίζεται η ιαπωνική κατοχή της κορεατικής χερσονήσου μετά την ήττα του Τόκιο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Κορέα διχοτομείται στον 38ο παράλληλο μεταξύ της Βόρειας, η οποία υποστηρίζεται από τους Σοβιετικούς υπό τον Κιμ Ιλ Σουνγκ, και της Νότιας, που βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο του 1950 η Βόρεια Κορέα, με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας, εισβάλει στη Νότια. Ένας συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ανακαταλαμβάνει τη Σεούλ. Τον Ιούλιο του 1953 μια εκεχειρία, που ποτέ δεν έγινε ειρηνευτική συμφωνία, υπογράφεται και η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Κρίση του «κατασκοπευτικού πλοίου»

Τον Ιανουάριο του 1968 το USS Pueblo, ένα αμερικανικό «κατασκοπευτικό πλοίο» καταλαμβάνεται από τη Βόρεια Κορέα. Έπειτα από 11 μήνες κράτησης τα 83 μέλη του πληρώματός του απελευθερώνονται. Σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, το πολεμικό πλοίο παραβίασε τα χωριά της ύδατα, κάτι που αρνούνται οι ΗΠΑ. Το 1969 η Πιονγκγιάνγκ κατέρριψε ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος.

Επαφές

Τον Ιούνιο του 1994 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα. Τον Οκτώβριο, τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Κιμ Ιλ Σονγκ τον οποίο διαδέχθηκε ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον υπέγραψαν διμερή συμφωνία. Η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται να παγώσει και να ακυρώσει το στρατιωτικό της πυρηνικό πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων για πολιτικούς σκοπούς. Το 1999 ένα χρόνο μετά την εκτόξευση του πρώτο βορειοκορεατικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ κηρύσσει μορατόριουμ στις πυραυλικές δοκιμές. Η Ουάσινγκτον χαλαρώνει τις κυρώσεις. Τον Οκτώβριο του 2000 η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ συναντάται με τον Κιμ στην Πιονγκγιάνγκ.

Άξονας του κακού

Τον Ιανουάριο του 2002 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος συμπεριέλαβε τη Βόρεια Κορέα, μαζί με το Ιράν και το Ιράκ στον «άξονα του κακού». Τον Οκτώβριο η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ ότι διεξάγει ένα μυστικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, παραβιάζοντας τη συμφωνία του 1994.

Τον Αύγουστο του 2004 η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι είναι «αδύνατο» να συμμετάσχει σε νέες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τον Μπους «τύραννο», χειρότερο από τον Χίτλερ και «πολιτικό ηλίθιο». Το 2006 η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε την πρώτη πυρηνική της δοκιμή.

Αφαίρεση από τη μαύρη λίστα

Τον Οκτώβριο του 2008 οι ΗΠΑ αποσύρουν τη Βόρεια Κορέα από τον μαύρο κατάλογο με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, με αντάλλαγμα τον έλεγχο «όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων» της χώρας. Η Πιονγκγιάνγκ περιλαμβανόταν στον κατάλογο αυτό από το 1988 εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής της στην κατάρριψη ενός νοτιοκορεατικού επιβατικού αεροσκάφος το 1987 από την οποία είχαν σκοτωθεί 115 άνθρωποι.

Αμερικανοί κρατούμενοι

Τον Ιανουάριο του 2016 ένας Αμερικανός φοιτητής, ο Ότο Γουόρμπιερ, συνελήφθη στην Πιονγκγιάνγκ και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα. Πέθανε τον Ιούνιο του 2017 μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ σε κωματώδη κατάσταση. Πολλοί Αμερικάνοι έχουν φυλακιστεί στη Βόρεια Κορέα, έχουν όμως αφεθούν ελεύθεροι, με εξαίρεση τριών που κρατούνται ακόμη.

Τραμπ εναντίον Κιμ

Στις 2 Ιανουαρίου 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αναπτύξει «πυρηνικό όπλο ικανό να πλήξει το αμερικανικό έδαφος». Τον Ιούλιο η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο διηπειρωτικούς πυραύλους: «Όλη η αμερικανική περιφέρεια είναι στο βεληνεκές μας», τόνισε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Στις 8 Αυγούστου ο Τραμπ απειλεί με «φωτιά και οργή» τη Βόρεια Κορέα. Στις 29 του ίδιου μήνα η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα «δεν αποτελούν λύση». Στις 3 Σεπτεμβρίου η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική της δοκιμή, με μια βόμβα υδρογόνου.