Χιλιάδες Υεμενίτες πραγματοποίησαν σήμερα πορεία προς την πρωτεύουσα Σαναά με αίτημα να δικαστεί ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ για τη δολοφονία διαδηλωτών στη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησής του καθεστώτος του που διήρκησε 11 μήνες, καθώς, όπως καταγγέλλουν, η νέα κυβέρνηση θα του προσφέρει ασυλία.

Ο ΟΗΕ, ο οποίος υποστηρίζει ένα σχέδιο που συνέταξαν οι αραβικές χώρες με στόχο να απομακρυνθεί ο Σάλεχ από την εξουσία και να αποτραπεί ο εμφύλιος στην Υεμένη, ανακοίνωσε ότι ο Σάλεχ θα χρειαστεί ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό για όσο διάστημα η χώρα προετοιμάζεται να εκλέξει τον διάδοχό του.

«Στόχος είναι να ρίξουμε το καθεστώς και να δικάσουμε τα μέλη του, να μην δοθεί στον Σάλεχ και τους συνεργάτες του οποιαδήποτε κοινοβουλευτική ασυλία» δήλωσε ο Ουάνταχ αλ Άντιμπ, διοργανωτής της πορείας που ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την Τάιζ, στη νότια Υεμένη.

«Απορρίπτουμε την κυβέρνηση ενότητας διότι αναπαράγει το καθεστώς» πρόσθεσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς από μία τοποθεσία περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από τη Σαναά.

Ο αλ Άντιμπ αναφερόταν στην κυβέρνηση που έχει δημιουργηθεί και στην οποία παίρνουν μέρος μέλη του κόμματος του Σάλεχ, αλλά και της αντιπολίτευσης, με στόχο να οδηγηθεί η Υεμένη σε εκλογές τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα η κυβέρνηση ενότητας θα πρέπει να επιβλέψει την απεμπλοκή των στρατευμάτων που παραμένουν πιστά στον Σάλεχ, αλλά και αυτά των φυλών και λιποτακτών του στρατού που συγκρούονται στη Σαναά και σε άλλες πόλεις.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης δήλωσαν χθες Τετάρτη ότι οι προσπάθειες να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του Σάλεχ και του Σάντεκ αλ Άχμαρ, αρχηγού μίας φυλής, από τις συνοικίες Χασάμπα και Σούφαν της πρωτεύουσας αποτελματώθηκαν.

Εξάλλου οι ΗΠΑ, που μέχρι τώρα υποστήριζαν τον Σάλεχ εξαιτίας της «αντιτρομοκρατικής» του πολιτικής και διεξήγαγαν επιδρομές στην Υεμένη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πλέον στηρίζουν το σχέδιο αποχώρησής του από την εξουσία.

Παράλληλα έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις εναντίον του κεντρικού αγωγού πετρελαίου της Υεμένης με αποτέλεσμα να παραλύσει το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας και να προκληθούν μεγάλες ελλείψεις σε καύσιμα, αλλά και διακοπές στις εξαγωγές.