Ο Πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ ζήτησε σήμερα από τη Βαρσοβία την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, που έχουν παγώσει από τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι τα χρήματα του Καντάφι, περίπου 140 έως 160 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν δεσμευτεί σύμφωνα με διεθνείς αποφάσεις (…) και ότι ξαναβρίσκοντας αυτά τα χρήματα, μπορούμε να βοηθήσουμε τους Λίβυους να ανακάμψουν» δήλωσε ο Αμπντελτζαλίλ, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα μόνο ένα μικρό μέρος των χρηματικών ποσών που είχαν παγώσει έχει αποδεσμευτεί.

«Υπάρχει γραφειοκρατία. Υπάρχει επίσης η οικονομική κρίση στον κόσμο και μπορεί να είναι συμφέρον για τις χώρες να κρατήσουν τα χρήματα αυτά για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε. Η μετά-Καντάφι Λιβύη χρειάζεται χρήματα για την ανοικοδόμηση της χώρας και τη χορήγηση βοήθειας στις οικογένειες των περίπου 25.000 εξεγερμένων που σκοτώθηκαν στις μάχες. «Ο αριθμός των μαρτύρων είναι από 24.000 έως 25.000, και ανάμεσά τους 5.000 έως 6.000, που ήταν παντρεμένοι και άφησαν χήρες και παιδιά. Επίσης υπάρχουν επίσης 35.000 τραυματίες», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη δεκάμηνη καταστολή της κυβέρνησης, κάλεσε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραιτηθεί.