Οι χρήστες του διαδικτύου που θέλουν να ανοίξουν μικρομπλόγκ δημιουργώντας λογαριασμούς τύπου Twitter σε ιστότοπους που υπάγονται στις αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας, ανάμεσά τους και στον πιο σημαντικό κινεζικό ιστότοπο του είδους, τον Sina.com, πρέπει να καταχωρούν το πραγματικό τους όνομα, ανέφερε σήμερα ο επίσημος ιστότοπος της δημαρχίας του Πεκίνου.
Η χρήση τέτοιων εφαρμογών πληροφόρησης και επικοινωνίας αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την εξουσία στην Κίνα, που ανησυχεί για την δυνατότητά τους να μεταδίδουν οι πληροφορίες που δεν μπορούν να ελέγξουν οι αρχές.
Η υπηρεσία Sina Weibo του ιστότοπου Sina.com, που θεωρείται το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter και είχε αναγκαστεί να διακόψει την λειτουργία της στην Κίνα μετά τις ταραχές στην Ουρούμτσι στην επαρχία Σιντζιάνγκ τον Ιούλιο του 2009. Η υπηρεσία λέει ότι έχει 250 ενεργούς λογαριασμούς. Συνολικά στην Κίνα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες υπηρεσιών μικρομπλόγκινγκ, ανέφερε ο κινεζικός Τύπος στα τέλη του Νοεμβρίου.
Η κινεζική κυβέρνηση αποπειράται το τελευταίο διάστημα να ελέγξει τη ροή πληροφοριών που διαχέονται μέσω των δικτύων αυτών, πράγμα όμως πολύ λιγότερο εύκολο από το να ελέγξει τα έντυπα.
Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι του Γουκάν, ενός χωριού όπου ξέσπασε εξέγερση λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, κατάφεραν μέσω τέτοιων ιστοτόπων να διανείμουν φωτογραφίες και μαρτυρίες για το κίνημά τους παρά το ότι η κυβέρνηση αποπειράθηκε να επιβάλει πλήρη λογοκρισία για το θέμα στα ΜΜΕ.