Δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν χθες — ζωγραφίζοντας ένα τεράστιο SOS — εναντίον των δολοφονιών συναδέλφων τους, οι οποίες έφθασαν ήδη τις έξι φέτος στο Μεξικό, μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για να ασκεί κανείς αυτό το επάγγελμα.
Συνάδελφοι του Σαλβαδόρ Αντάμε ζωγράφισαν στο έδαφος με τεράστια γράμματα το σύνθημα «SOS Τύπος» στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, στην Πολιτεία Μιτσοακάν, όπου ο δημοσιογράφος αυτός απήχθη και δολοφονήθηκε, και σε άλλες έξι Πολιτείες της χώρας.
«Η ιδέα είναι να αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, το πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι μας: οι φωτοειδησεογράφοι, οι εικονολήπτες, οι συντάκτες, οι αρχισυντάκτες, όλοι οι δημοσιογράφοι», εξήγησε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, ο Ενρίκε Κάστρο, ο οποίος οργάνωσε την κινητοποίηση στη Μορέλια, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μιτσοακάν (δυτικά).
«Στο Μεξικό, δεν ξέρεις ποτέ το πότε θα έρθει κάποιος να σε σκοτώσει, ούτε για ποιο λόγο, ούτε αν αυτό οφείλεται στη δουλειά σου, όπως στην περίπτωσή μας, ή πρόκειται για ένα τυχαίο έγκλημα ή μια ενέργεια εκδίκησης για προσωπικούς λόγους», συμπλήρωσε.
Περίπου 50 δημοσιογράφοι διαδήλωσαν μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης της συγκεκριμένης πολιτείας και λιγοστοί στο Σόκαλο, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μεξικού.
Οι διαδηλωτές, σιωπηλοί, κρατούσαν φωτογραφίες του Σαλβαδόρ Αντάμε, 44 ετών, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, του Canal 6TV.
«Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν γίνονται συλλήψεις, ποτέ δεν επιβάλλονται ποινές. Συνεχίζουν να μας σκοτώνουν και να μας επιτίθενται», κατήγγειλε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ανεξάρτητος φωτοειδησεογράφος Βίκτορ Γαλίντο.
Ο Αντάμε απήχθη από ενόπλους τη 18η Μαΐου στην κοινότητα Νουέβα Ιτάλια.
Οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως ανακάλυψαν το πτώμα του, απανθρακωμένο, εγκαταλελειμμένο στο πλάι ενός δρόμου. Ο εισαγγελέας της Πολιτείας Μιτσοακάν εκτίμησε ότι πιθανό κίνητρο της απαγωγής της δολοφονίας ήταν μια «προσωπική» διαφορά.
Αλλά η οικογένεια και συνάδελφοι του δημοσιογράφου καταδίκασαν τις δηλώσεις του εισαγγελέα και απαίτησαν η έρευνα να επικεντρωθεί στην υπόθεση ότι το έγκλημα συνδέεται με την επαγγελματική του δραστηριότητα.
Ο ρεπόρτερ απήχθη την επομένη μιας ομιλίας του προέδρου του Μεξικού, του Ενρίκε Πένια Νιέτο, στην οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας για τους δημοσιογράφους και θα τερματιστεί η ατιμωρησία. Το 90% των δολοφονιών δημοσιογράφων στη χώρα αυτή παραμένει ατιμώρητο.
Από το 2000 μέχρι σήμερα πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό, ενώ άλλοι 20 έχουν εξαφανιστεί κι αγνοούνται.
Την περασμένη χρονιά δολοφονήθηκαν στο Μεξικό 11 δημοσιογράφοι, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη μετά το 2000 με μια ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας: οι δολοφονημένοι και οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 200.000.