Εκτός από τις πετρελαϊκές εταιρείες, κυβερνοεπιθέσεις υπέστησαν σήμερα και ρωσικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Τράπεζας της Ρωσίας, «δεν παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες στα συστήματα των τραπεζών και στα σημεία εξυπηρέτησης των πελατών». Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι στην παρούσα φάση το αρμόδιο Κέντρο για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (FinCERT) της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας συνεργάζεται με τις υπόλοιπες τράπεζες για την εξάλειψη των συνεπειών που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις.
Τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών Sberbank και Alpha Bank λειτουργούν κανονικά, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Tass εκπρόσωποι των εν λόγω τραπεζών.
Στο μεταξύ η εταιρεία Group-IB, η οποία ασχολείται με την αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων και τη διερεύνηση τους, ανακοίνωσε ότι επιθέσεις με τον ιό Petya δέχθηκαν εκτός από τις πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Basneft, οι εταιρείες Mars, Nivea και Mondelez International (παράγει τη σοκολάτα Alpen Gold).
Ο ιός κλειδώνει τους υπολογιστές και ζητά λύτρα 300 δολαρίων σε Bitcoin. H εταιρεία Group-IB ανακοίνωσε ότι ο ιός μεταδίδεται στα τοπικά δίκτυα με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται ο ιός WannaCry. Ειδικοί της εταιρείας εντόπισαν ότι πρόσφατα ο ιός Petya είχε χρησιμοποιηθεί από την ομάδα Cobalt με στόχο να αποκρύψει τα ίχνη των στοχευμένων επιθέσεων σε τράπεζες.
Η τελευταία μεγάλη κυβερνοεπίθεση εναντίον ρωσικών εταιρειών και κρατικών οργανισμών έγινε στις 12 Μαΐου. Η κυβερνοεπίθεση έγινε στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επιχείρησης αγνώστου ταυτότητας χάκερ, οι οποίοι επιτέθηκαν με τον ιό WannaCry σε υπολογιστές με λειτουργικά συστήματα Windows σε 74 χώρες.
Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν τότε 45 χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις, με τις περισσότερες απόπειρες επιθέσεων να καταγράφονται στην Ρωσία. Τότε από το κάθε θύμα της επίθεσης ζητούσαν 600 δολάρια σε Bitcoin. Οι χάκερ είχαν χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα κατασκοπείας που χρησιμοποιούσε Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.