Λίγες ώρες μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, δεσμεύοντας περιοχή στην ΑΟΖ της προκειμένου να διεξαχθούν γεωτρήσεις από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, από το σκάφος «WEST CAPELLA», η Τουρκία -στο πλαίσιο του εκφοβισμού που προσπαθεί να επιβάλλει σε Λευκωσία και εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή- προχώρησε στη δέσμευση περιοχής βορειότερα από αυτή των ερευνών για άσκηση με πραγματικά πυρά.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Συγκεκριμένα, χωρίς να έχει τη σχετική εξουσιοδότηση, με τη Navtex 649/17 δέσμευσε περιοχή για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για τις 28 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει πως πολεμικά της πλοία θα βρίσκονται για μια ακόμη φορά παράνομα σε περιοχή ενδιαφέροντος της Λευκωσίας.
Από την πλευρά της, η Λευκωσία προχώρησε σε έκδοση αντιnavtex με αριθμό 239/17, τονίζοντας πως η τουρκική αποτελεί παραβίαση των διεθνών κανόνων.
Το σίγουρο είναι πως η Άγκυρα προσπαθεί όσο μπορεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε πριν λίγο καιρό η κοινή άσκηση της Ελλάδας της Κύπρου με το Ισραήλ που είχε σαν αποτέλεσμα Ειδικές Δυνάμεις του Τελ Αβίβ να ασκηθούν σε Κυπριακό έδαφος και ελληνικό αεροπλάνο να πετάξει μέχρι την μεγαλόνησο.
Αναστασιάδης: Το προσχέδιο του εγγράφου δεν ανταποκρίνεται στην συμφωνία της Νέας Υόρκης
Εν τω μεταξύ σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος ναστασιάδης, ο οποίος αύριο θα αναχωρήσει για τη διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας, δηλώνει ότι μεταβαίνει με πλήρη αποφασιστικότητα και καλή θέληση, αγνοώντας, όπως σημειώνει, «τις όποιες αρνητικές δηλώσεις από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη δήλωση ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαιώνει: «Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ έγγραφα, που δεν έχουν ετοιμαστεί με βάση τις αποφάσεις της συνάντησης της 4ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες και που προνοούσε την ετοιμασία κοινού εγγράφου. Έγγραφα, μάλιστα, τα οποία ιδιαιτέρως παραγνωρίζουν ότι ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας».
Συνεπώς, σημειώνεται στη δήλωση, ως και η σχετική συνεννόηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, το προσχέδιο του εγγράφου, που παρουσιάστηκε θα έπρεπε να αντανακλά τις θέσεις του συνόλου των μερών και «να μην παραγνωρίζει θέματα ουσιώδους σημασίας για την ελληνοκυπριακή κοινότητα». Το προσχέδιο εγγράφου, το οποίο ετοίμασε ο κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντε, δεν ανταποκρίνεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά την 4η Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, και «ουδόλως το θεωρώ δεσμευτικό και η όποια επίκληση ή αναφορά στο το εν λόγω έγγραφο δεν είναι αποδεκτή», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Κύπρου.
Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης κάνει σαφές πως «τόσο οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και οι θέσεις της ελλαδικής πλευράς δεν αποπνέουν αρνητισμό, αλλά αντιθέτως αποτελούν αξίωση για αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων των εμπλεκομένων μερών».