Χιλιανός δικαστής επέβαλε αυτή την εβδομάδα ποινές φυλάκισης σε πάνω από 100 πρώην στελέχη της ασφάλειας επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), σε μια από τις μαζικότερες καταδίκες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο εκείνη.
Ο δικαστής Ερνάν Κριστόσο καταδίκασε 106 πρώην πράκτορες της DINA, της υπηρεσίας ασφαλείας του Πινοτσέτ, για την απαγωγή και τη δολοφονία 16 ανθρώπων στο πλαίσιο της λεγόμενης «Επιχείρησης Κολόμπο», τα πρώτα χρόνια της στρατιωτικής χούντας στη Χιλή.
Ο δικαστής αποφάνθηκε ότι οι 16 άνθρωποι που δολοφονήθηκαν, μέλη και υποστηρικτές του σοσιαλιστικού κόμματος, είχαν συλληφθεί από τους πράκτορες της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DINA) το 1974 και το 1975 στο Σαντιάγο. Μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης όπου γίνονταν βασανιστήρια σε προάστια της πρωτεύουσας και δεν τους ξαναείδε ποτέ κανείς ζωντανούς.
Την εποχή εκείνη το καθεστώς δικαιολογούσε τις εξαφανίσεις ισχυριζόμενο ότι τα θύματα είχαν φύγει μυστικά από τη χώρα. Αργότερα υποστήριξε ότι τα θύματα σκοτώθηκαν εξαιτίας εσωτερικών συγκρούσεων στις αντιδικτατορικές οργανώσεις.
Ο Πινοτσέτ ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε την 11η Σεπτεμβρίου 1973. Η διαβόητη ασφάλεια του στρατιωτικού καθεστώτος του συνεργάστηκε με τις δικτατορίες της Αργεντινής, της Βραζιλίας και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής στο πλαίσιο της συντονισμένης «Επιχείρησης Κόνδορας».
Κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος του Πινοτσέτ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν στη Χιλή, ενώ χιλιάδες άλλοι πολίτες—ανάμεσά τους και η σημερινή πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ—βασανίστηκαν ή εξορίστηκαν.
Οι 106 πρώην πράκτορες της DINA καταδικάστηκαν σε ποινές που κυμαίνονται από τις 541 ημέρες φυλάκισης έως και τα 20 έτη κάθειρξης. Πολλοί από αυτούς ήδη εκτίουν ποινές για άλλες υποθέσεις. Το δικαστήριο διέταξε εξάλλου το κράτος να δώσει αποζημιώσεις 5 δισεκατομμυρίων πέσος Χιλής (7,5 δισ. δολαρίων) στις οικογένειες των νεκρών.
Η απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν επί των ημερών του στρατιωτικού καθεστώτος στη Χιλή αποδείχθηκε αργή και δύσκολη διαδικασία , πάντως πρωτοβουλίες δικαστών και η αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης οδήγησαν σε αύξηση των καταδικαστικών αποφάσεων τα τελευταία χρόνια.