Eυρεία νίκη του «ναι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα στην Κένυα δίνουν οι πρώτες προσωρινές προβλέψεις, με το 66% των ψηφοφόρων να δίνει την έγκρισή του στο κείμενο του νέου συντάγματος.

Ειδικότερα, περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι ενέκριναν το σχέδιο του Συντάγματος που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Μουάι Κιμπάκι και τον πρωθυπουργό Ράιλα Οντίνγκα και προορίζεται να αντικαταστήσει το ισχύον Σύνταγμα που χρονολογείται από την ανεξαρτησία της Κένυας το 1963.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, η αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος αποτελεί προϊόν της πολιτικής κρίσης και των βιαιοτήτων που προκάλεσαν τον θάνατο 1.500 ανθρώπων μετά την αμφισβητούμενη εκλογή του προέδρου Κιμπάκι στο τέλος του 2007.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του «όχι» αμφισβήτησαν ήδη από χθες τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Δεν θα αποδεχθούμε χωρίς αποδείξεις τα αποτελέσματα ενός στημένου δημοψηφίσματος. Καλούμε όλους τους Κενυάτες να παραμείνουν ήρεμοι όσο αναζητούμε λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου των Εκκλησιών της Κένυας, Πίτερ Καράντζα.