Η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις της στις αγροτικές ζώνες και στις μικρές πόλεις, προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από την «περιφερειακή» Γαλλία, την παραμελημένη της παγκοσμιοποίησης.
«Το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας. Είτε συνεχίζουμε στον δρόμο της πλήρους απορρύθμισης, είτε επιλέγετε τη Γαλλία», δήλωσε χθες το βράδυ η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, που προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 21,53% των ψήφων (ψηφίσθηκε από περισσότερους από 7,6 εκατ. ψηφοφόρους).
Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου θα αντιμετωπίσει στις 7 Μαΐου τον κεντρώο φιλοευρωπαίο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο με 23,75% των ψήφων.
«Η ανάλυση των ψήφων φανερώνει ένα διπλό ρήγμα, κοινωνικό και γεωγραφικό», του γαλλικού εκλογικού σώματος, σχολίασε ο γενικός γραμματέας του εργατικού συνδικάτου Force Ouvriere Ζαν-Κλοντ Μαγί.
Ο χάρτης των αποτελεσμάτων αντανακλά πράγματι τη διαίρεση σε δύο Γαλλίες, την οποία περιγράφουν γεωγράφοι και κοινωνιολόγοι: αυτή την μητροπόλεων, βιτρίνα της ευτυχούς παγκοσμιοποίησης, και αυτή των περιφερειακών ζωνών, των μικρών και μεσαίων πόλεων, των ζωνών της υπαίθρου που βρίσκονται μακριά από τις πιο δυναμικές συγκεντρώσεις θέσεων απασχόλησης, εγκαταλειμμένες από τις δημόσιες υπηρεσίες.
«Μακρόν-Λεπέν: οι δύο Γαλλίες» είναι σήμερα ο τίτλος της εφημερίδας Le Monde, σύμφωνα με την οποία «δύο χώρες έρχονται αντιμέτωπες, η ύπαιθρος που ψήφισε μαζικά υπέρ της Μαρίν Λεπέν και οι πόλεις που ψήφισαν Εμμανουέλ Μακρόν».
Αυτές που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της Μαρίν Λεπέν είναι περιφέρειες που χαρακτηρίζονται από την αποβιομηχάνιση, την ανεργία και τον φόβο της υποβάθμισης: 31% στον Βορρά, 27,8% στην ανατολή — εξίσου ή και περισσότερο στα νοτιοανατολικά, το παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος (28%), που συγκινείται περισσότερο από τον αντιμεταναστευτικό λόγο.
Τα ποσοστά της είναι πολύ μέτρια (5% στο Παρίσι, 8% στη Λιόν) στις μεγάλες μητροπόλεις εκτός από τη Μασσαλία (23%), ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν καταγράφει εκεί τις καλύτερες επιδόσεις του (34,8% στο Παρίσι, 30% στη Λιόν).
Οπαδοί της παγκοσμιοποίησης εναντίον πατριωτών
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου χαρακτηρίζεται «ιστορικό», όμως βρίσκεται κάτω από τις προσδοκίες της Μαρίν Λεπέν, η οποία πόνταρε σε μια λαϊκιστική δυναμική, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, την ψήφο υπέρ του Brexit στη Βρετανία και το αγχογόνο πλαίσιο των τζιχαντιστικών επιθέσεων.
«Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του, το Εθνικό Μέτωπο δεν αντλεί από τη διαίρεση δεξιά-αριστερά, αλλά ορίζει μια νέα διαίρεση, τους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης εναντίον των πατριωτών. Το κάνει με επιτυχία, αφού στον δεύτερο γύρο αντιπαρατίθενται πράγματι αυτές οι δύο ιδεολογίες. Όμως τίποτε δεν δείχνει πως το Εθνικό Μέτωπο μπορεί να γίνει πλειοψηφικό στη βάση αυτής της διαίρεσης», επισημαίνει ο πολιτειολόγος Ζοέλ Γκομπέν.
«Δεν πρέπει επίσης ούτε να ξεχνάμε ότι Μακρόν συν Λεπέν ήταν χθες λιγότερο από το 50% του εκλογικού σώματος. Συνολικά υπάρχουν τέσσερα μπλοκ μέσα σ’ ένα μαντίλι», υπογραμμίζει αναφερόμενος στις επιδόσεις του συντηρητικού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν (19,9%) και του υποψηφίου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,6%).
Στην ψήφο διαμαρτυρίας η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου είχε εξάλλου τον ανταγωνισμό του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος σημείωσε πολύ καλές επιδόσεις στα παρισινά προάστια και στο κέντρο της χώρας. Το κόμμα ελπίζει πάντως να ανακτήσει στον δεύτερο γύρο τις ψήφους της «ανυπότακτης Γαλλίας» που «ήταν μια κραυγή οργής εναντίον του συστήματος», υποστηρίζοντας πως «μόνο η Μαρίν Λεπέν ενσαρκώνει το αντισυστημικό».
«Εγώ εκφράζω τη διαφωνία μου με τους σημερινούς πολιτικούς και θα ψηφίσω λευκό στον δεύτερο γύρο (…) Ο Μακρόν είναι ένας τραπεζίτης, ένας άνθρωπος του χρήματος, ένας αριβίστας (…) Η Λεπέν (…) είμαι κατά των ιδεών της, αλλά αν είχε επιμείνει λιγότερο στους μετανάστες θα είχε πάρει μεγαλύτερα ποσοστά», σχολιάζει η Ροζ Ροντρίγκες Κορέα, μια ιατρική γραμματέας 59 ετών εγκατεστημένη στη Μαντ λα Ζολί, έναν δήμο του Εθνικού Μετώπου στον οποίο ο Μελανσόν ήρθε χθες πρώτος.
Σήμερα η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου επέλεξε να αρχίσει την εκστρατεία της για τον δεύτερο γύρο εμφανιζόμενη ως «η υποψήφια του λαού» στον παραμελημένο Βορρά, πρώην προπύργιο της αριστεράς το οποίο έχει πληγεί από την αποβιομηχάνιση και από ανεργία διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο.