Η ώρα της κρίσης πλησιάζει καθώς σε λίγες ώρες κλείνουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των κρίσιμων και απρόβλεπτων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ακολουθούν κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά παραλειπόμενα της σημερινής διαδικασίας όπως τα κατέγραψε το BBC μέσω των ανταποκριτών του.
Ο σεφ του Μεγάρου των Ηλυσίων «επιλέγει το αφεντικό του».
Ο επικεφαλής των σεφ της προεδρικής κατοικίας, του Μεγάρου των Ηλυσίων, ψήφισε: «Όταν έχεις την εξουσία να επιλέγεις το αφεντικό σου!»,έγραψε στο Twitter ο Γκιγιόμ Γκόμεζ.
Τεράστιες ουρές σε εκλογικά τμήματα του Μόντρεαλ, του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Δουβλίνου, της Μαδρίτης
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την διεξαγωγή των εκλογών στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι σε κάποιες πόλεις–κυρίως στο Μόντρεαλ του Καναδά–η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη–πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές–ώστε έξω από τα εκλογικά τμήματα να σχηματίζονται τεράστιες ουρές. Οι γάλλοι ψηφοφόροι στο Μόντρεαλ ανέρχονται σε 57.762.
Μεγάλη αναμονή είχαν οι γάλλοι ψηφοφόροι στο Λονδίνο και στο Βερολίνο. Στις ΗΠΑ όπου είναι εγγεγραμμένοι 119.773 γάλλοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 11.242 στην Ουάσινγκτον, περίπου 30% περισσότεροι είναι εκείνοι που ψήφισαν σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής πρεσβείας . Η ψηφοφορία διεξήχθη σε 69 εκλογικά τμήματα της χώρας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι γάλλοι ψηφοφόροι προσήλθαν σε 54 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 42 στο Λονδίνο όπου εγγεγραμμένοι είναι 72.000.
Ουρές σχηματίζονταν μπροστά από την γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο. Στην πόλη εγγεγραμμένοι είναι 12.000 Γάλλοι ψηφοφόροι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πρωτοβουλίες για τη σημερινή μέρα σε όλη τη Γαλλία
Σύμφωνα με την κεντροδεξιά εφημερίδα Le Figaro, κατά τη σημερινή μέρα της ψηφοφορίας ελήφθησαν μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων.
Στη Βρετάνη, για παράδειγμα, πολλές εταιρείες ταξί προσφέρουν δωρεάν μεταφορά προς τα εκλογικά τμήματα σε όσους ψηφοφόρους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και κυρίως σε ηλικιωμένους.
Στο χωριό Πλουγκέλ, επίσης στη Βρετάνη, ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ, του La Chope, προσφέρει ένα ποτό δωρεάν σε όλους όσοι ψηφίζουν και η προσφορά θα ισχύει και για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών στις 7 Μαϊου.
Στο Στρασβούργο, ένα πολιτιστικό κέντρο στο φτωχικό προάστιο Νέχοφ, διαξάγει εθνικό διαγωνισμό στοχεύοντας σε αστικές περιοχές με χαμηλή συνήθως προσέλευση στις κάλπες και προσφέροντας χρηματικό έπαθλο και υπαίθριο πάρτι για την περιοχή εκείνη που θα έχει την μαζικότερη συμμετοχή.
Ποιό κρασί ταιριάζει στον κάθε υποψήφιο
Η κεντροαριστερή εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε ένα σατιρικό άρθρο απευθυνόμενο στους λάτρεις του κρασιού, στο οποίο ταίριαξε τον κάθε υποψήφιο με ένα γαλλικό κρασί ώστε οι ψηφοφόροι του να ξέρουν με τι θα γιορτάσουν την νίκη του ή τι θα πιουν για να ξεχάσουν αν αυτός αποτύχει.
-Φρανσουά Φιγιόν: Το Saint-Emilion θεωρείται το αγαπημένο του κρασί
– Μπενουά Αμόν: Το Pouilly-Fuissé προτιμά ο σοσιαλιστής υποψήφιος
– Εμανουέλ Μακρόν: Lafite-Rothschild για τον κεντρώο υποψήφιο και λάτρη των κόκκινων Bordeaux
– Ζαν-Λικ Μελανσόν: ποικιλία από κόκκινα κρασιά προτείνεται για τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς
– Μαρίν Λεπέν: ένα λευκό για την ακροδεξιά υποψήφια
Το τραγούδι της Κάρλα
Η Κάρλα Μπρούνι, σύζυγος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, έγραψε ένα τραγούδι για τις εκλογες με το οποίο ενθαρρύνει τους Γάλλους να ψηφίσουν «ακόμη και αν δεν είναι για τον άνδρα σου», όπως λέει αυτό αναφερόμενο στον ηττηθέντα στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών από τον Φρανσουά Φιγιόν σύζυγό της.
#OuiJeVote (Ναι Ψηφίζω) λέει ο τούρκος σεφ
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανέβασε στο Twitter την φωτογραφία ενός τούρκου σεφ, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός στη διάρκεια του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Τουρκία, για να ενθαρρύνει τους Γάλλους να προσέλθουν στις κάλπες.
Ο Νουσρέτ Γκοκτσέ, γνωστός και ως «Salt Bae», κέρδισε δημοσιότητα χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αλατίζει την “οθωμανική του μπριζόλα”. Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε φωτογραφία στη διάρκεια του δημοψηφίσματος να κρατάει το ψηφοδέλτιο με τον ίδιο τρόπο που κρατάει τις μπριζόλες.
Στην ανάρτηση του υπουργείου υπάρχει το hashtag #OuiJeVote (Ναι Ψηφίζω) και έχει αναπαραχθεί περισσότερες από 1.800 φορές.
Πώς ψήφισε το δυτικό ημισφαίριο
Το ρεπορτάζ από τα υπερπόντια γαλλικά εδάφη δείχνει ότι μειώθηκε το ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2012. Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες το μεσημέρι στη δημοσιότητα σχετικά με τη συμμετοχή–προτού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία–και μεταδόθηκαν από τα γαλλικά ΜΜΕ έχουν ως εξής:
Μαρτινίκα: 34.82%
Γαλλική Γουιάνα : 37.31%
Γουαδελούπη: 34.17%
Νήσοι Ουαλίς και Φουτουνά: 49,15%
Nέα Καληδονία: 19.86%
Η τελευταία φορά που το ποσοστό αποχής ήταν υψηλό ήταν το 2002 όταν έφτασε το 28% και όταν ο πατέρας της αρχηγού του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, πέρασε στον δεύτερο γύρο όπου ηττήθηκε από τον Ζακ Σιράκ.
Το ποσοστό της αποχής το 2012 ήταν πολύ χαμηλότερο (20%). Ωστόσο, κάποιες δημοσκοπήσεις όπως μια που επικαλείται η Financial Times, προβλέπουν για αυτές τις εκλογές ποσοστό αποχής έως και 37%.