Μειοψηφικό παραμένει το ποσοστό των Σκωτσέζων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά ωστόσο σημειώνει ιστορικό υψηλό όπως και ο ευρωσκεπτικισμός, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και μια δημοσκόπηση της YouGov.
Οι έρευνες αυτές δημοσιοποιούνται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ότι προτίθεται να διοργανώσει έναν νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019.
Σύμφωνα με έρευνα του ScotCen για την κατάσταση του εθνικισμού στην Ευρώπη, το 46% των ερωτηθέντων ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2016 τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.
Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο αφότου ξεκίνησε η διεξαγωγή των ετήσιων αυτών ερευνών το 1999 και δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται από το 2012 σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η έρευνα δείχνει επίσης πως αν και η Σκωτία ψήφισε με ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίθετα με τους Βρετανούς στο σύνολό τους που υποστήριξαν το Brexit με ποσοστό 52%, ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται σταθερά στη Σκωτία από το 1999 και έφθασε το 67% το 2016.
«Τα αυξημένα επίπεδα ευρωσκεπτικισμού στη Σκωτία δείχνουν πως η επικέντρωση της προσοχής στο ανήκειν στην ΕΕ ίσως να μην είναι ο καλύτερος τρόπος να κλίνουν οι εκλογείς υπέρ του «Ναι»» στην ανεξαρτησία, σημειώνει η έρευνα του ScotCen.
Δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη στην εφημερίδα The Times και πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη έως την Τρίτη δείχνει από την πλευρά της πως το 57% των Σκωτσέζων απορρίπτουν την ιδέα ενός χωρισμού με το Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι 43% που τάσσονται υπέρ, με τους αναποφάσιστους να έχουν αποκλειστεί από την έρευνα.
Η ανακοίνωση της Νίκολα Στέρτζον, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, έγινε την ίδια ημέρα κατά την οποία οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να εκκινήσει τη διαδικασία του Brexit.
Η Στέρτζον δεν έχει σταματήσει από τον Ιούνιο να επαναλαμβάνει ότι μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δικαιολογούσε την διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος, έπειτα από εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2014, το οποίο κέρδισε το “Όχι” (55%) στην ανεξαρτησία. Το SNP ελπίζει πως, σε περίπτωση αποχώρησής της, η Σκωτία θα μπορούσε να διατηρήσει τους στενούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συντηρητική βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε αυτό το σχέδιο, που «προκαλεί αβεβαιότητα σε μια στιγμή όπου η χώρα πρέπει να ενωθεί». «Η ανεξαρτησία δεν θα σημαίνει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποίησε χθες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε πως η Σκωτία θα πρέπει να καταθέσει υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ.
Το δεξί χέρι της Στέρτζον, Άνγκους Ρόμπερτσον, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian πως η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος μπορεί να αποφευχθεί αν ήταν δυνατό η Σκωτία να παραμείνει στην κοινή αγορά.
Ο Ρόμπερτσον είπε πως οι προσπάθειες του SNP αποσκοπούν αυτή τη στιγμή να «πείσουν τη βρετανική κυβέρνηση να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό που θα προστατεύει τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη».