Μια επιγραφή 800 χρόνων στα αραβικά από τους Σταυροφόρους που βρέθηκε κοντά στο Τελ Αβίβ αποκρυπτογραφήθηκε από Ισραηλινό καθηγητή Αρχαιολογίας.
«Πρωτοφανή». χαρακτήρισε την ανακάλυψη ο ίδιος, γιατί καμιά άλλη επιγραφή στα αραβικά από τους Σταυροφόρους δεν είχε ανακαλυφθεί ποτέ σε όλη την Εγγύς Ανατολή.
«Πρόσφατα κατάφερα να αποκρυπτογραφήσω τις λέξεις ‘Φρειδερίκος ΙΙ, Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ 1229 της Μετενσάρκωσης του Κυρίου μας του Μεσσία’ γραμμένες στα αραβικά και χαραγμένες σε ένα κομμάτι γκρι μάρμαρο σε κτίριο στην περιοχή του Τελ Αβίβ», εξήγησε ο καθηγητή Μοσέ Σαρόν από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
«Το κτίριο που βρέθηκε η επιγραφή, διστάσεων 60 επί 50 εκατοστά, ανήκε αρχικά στο αρχαίο λιμάνι της Γιάφα, το οποίο οχύρωσε ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος», πρόσθεσε.
Αγνοώντας την απαγόρευση του πάπα Γρηγόριου ΙΧ, με αποτέλεσμα να αφοριστεί, ο αυτοκράτορας οργάνωσε και ηγήθηκε της έκτης Σταυροφορίας (1228-1229).
Όμωςο Φρειδερίκος αφού ολοκλήρωσε την οχύρωση του λιμανιού και πριν καταφύγει στα όπλα, διαπραγματεύτηκε με τον σουλτάνο της Αιγύπτου αλ Καμίλ συμφωνία με την οποία οι Φράγκοι επανέκτησαν τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ, της Ναζαρέτ, της Βηθλεέμ και των περιχώρων.
«Φίλος των μουσουλμάνων και θαυμαστής του ισλαμικού πολιτισμού, ο Φρειδερίκος ΙΙ ήταν ο μόνος Σταυροφόρος που πέτυχε το στόχο του χωρίς να χυθεί ούτε μία σταγόνα αίμα», υπογράμμισε ο καθηγητής Σαρόν.