Ο πρεσβευτής του Ισραήλ εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, ότι ο νέος επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας είναι «φίλος του Ιράν».

Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, ο ισραηλινός πρεσβευτής Γκαμπί Λεβί εκλήθη χθες στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, όπου του «εκφράσαμε την ενόχλησή μας και την δυσαρέσκειά μας για τη δήλωση του Μπαράκ».

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ εξέφρασε στις 25 Ιουλίου ανησυχίες ότι η άλλοτε στενή σύμμαχος χώρα του Ισραήλ, η Τουρκία, θα μπορούσε να μοιραστεί ισραηλινές απόρρητες πληροφορίες με το Ιράν.

Σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των ηγετών ισραηλινών κοινοτήτων που έγινε σε κιμπούτζ έξω από την Ιερουσαλήμ, ο Εχούντ Μπαράκ περιέγραψε ωστόσο την Τουρκία ως «φίλη και σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο».

Χαρακτήρισε όμως παράλληλα τον Χακάν Φιντάν, τον νέο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, «φίλο του Ιράν».

Ο Φιντάν, ο οποίος διορίστηκε το Μάιο, ήταν προηγουμένως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τουρκικές πηγές δηλώνουν ότι ο Φιντάν βοήθησε στη μεσολάβηση μεταξύ Δύσης και Ιράν όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.