Την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αυστραλία αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα. Μια τέτοια κίνηση είναι ένδειξη της ολοένα και μεγαλύτερης ανησυχίας απέναντι στην αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας στην περιοχή, γράφουν σήμερα αυστραλιανές εφημερίδες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη την Αυστραλία πριν μεταβεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για μια περιφερειακό διάσκεψη. Την Τετάρτη θα μεταβεί στην Καμπέρα και μετά θα επισκεφθεί το Ντάργουιν όπου θα ανακοινώσει την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης, κοντά στην πόλη αυτή, γράφει η Sydney Morning Herald.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκφωνήσει ομιλία για τα 60 χρόνια της υπογραφής τριμερούς αμυντικής συμφωνίας στην οποία μετέχει και η Νέα Ζηλανδία. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ όταν ρωτήθηκε σχετικά αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. «Η Αυστραλία είναι φίλη και σύμμαχος χώρα της Αμερικής και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την ενίσχυση των στρατιωτικών μας σχέσεων»δήλωσε.

Η εφημερίδα The Australian διευκρινίζει ότι και άλλες πόλεις εξετάζονται για την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης, όπως το Περθ, στα δυτικά. Αν η πόλη που θα επιλεγεί είναι το Ντάργουιν, οι αμερικανοί στρατιώτες θα σταθμεύσουν στη βάση Ρόμπερτσον Μπάρακς, κοντά στο Ντάργουιν, στην οποία υπάρχουν ήδη 4.500 αυστραλιανοί στρατιώτες, προσθέτει η εφημερίδα The Australian.

Ο Τύπος και οι αναλυτές αποδίδουν το σχέδιο αυτό στην αύξηση της ισχύος της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Το Πεκίνο ενισχύει τις στρατιωτικές του ικανότητες και δαπάνες με το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, να κάνει το παρθενικό του ταξίδι τον Αύγουστο, προκαλώντας ανησυχίες στην περιοχή και στις ΗΠΑ.