O πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως η ένταση στο Αιγαίο δεν είναι υποβοηθητική, αλλά πρόσθεσε ότι για το Κυπριακό σημασία έχει το τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σχολιάζοντας πληροφορίες, που θέλουν τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Άιντα να επαναφέρει το αίτημα της Άγκυρας για παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών και σε Τούρκους υπηκόους, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως «δεν είναι ο κύριος Άιντα, ο οποίος θα αποφασίσει επί του συγκεκριμένου, αλλά ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς και Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση». Είπε, ακόμη, ότι, εάν κάποιος μεταφέρει απόψεις κάποιου άλλου, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι τις υποστηρίζει κιόλας. Αλλά κι αν τις υποστηρίζει, συνέχισε, ο κ. Νεοφύτου, δεν σημαίνει ότι εμείς θα τις δεχθούμε.
Σχολιάζοντας τοποθετήσεις κομμάτων για ατόπημα του κ. Άιντα, ο οποίος πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Νίκος Κοτζιάς «θα αρνιόταν να συναντηθεί μαζί του, αν διαπίστωνε ότι επρόκειτο για ατόπημα».
Εξάλλου, ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η έγνοια του κόμματος «είναι οι επόμενες γενιές και όχι οι επόμενες εκλογές». Ο κ. Κυπριανού, μιλώντας σε στελέχη της νεολαίας του ΑΚΕΛ, κάλεσε σε ενότητα με στόχο να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στις δύσκολες ώρες, που περνά το Κυπριακό.
Ο κ. Κυπριανού, είπε ότι το ΑΚΕΛ «θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να ασκεί εποικοδομητική κριτική εντός του Εθνικού Συμβουλίου, καταθέτοντας δημιουργικές προτάσεις».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι έχουν προχωρήσει σημαντικά, ωστόσο πρόσθεσε, παραμένουν άλυτα μεγάλα και ακανθώδη θέματα.
Υπέδειξε την ανάγκη για σοβαρή προετοιμασία και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση για επεξεργασία από κοινού θέσεων, που θα βασίζονται σε διαχρονικές αρχές για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Επίσης απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να επικεντρώσει την προσοχή του στη γεφύρωση διαφωνιών και να αποφύγει βεβιασμένες κινήσεις, που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσουν.
Η ΕΔΕΚ τονίζει πως «θα ήταν τραγικό λάθος τακτικής η διασταυρούμενη συζήτηση τώρα θεμάτων της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού με τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης καθώς επίσης και διαδικασία “πάρε-δώσε”».
Αυτό, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ, θα είχε νόημα και σημασία, «εάν γινόταν από την αρχή, όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και δεν τήρησε, και όχι σήμερα που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ήδη προβεί σε σωρεία παραχωρήσεων στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».