Χάος προκάλεσε στις ΗΠΑ το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Σομαλία, Λιβύη, Συρία, Σουδάν).

Την ώρα που άνθρωποι βρέθηκαν παγιδευμένοι στα αεροδρόμια και πολίτες των χωρών αυτών που κατοικούν στις ΗΠΑ αγωνιούν για το μέλλον τους, οι Αμερικανοί χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, από τη μία οι φανατικοί υποστηρικτές της απόφασης Τραμπ κι από την άλλη οι εξίσου φανατικοί πολέμιοι.

Μέσα στο κλίμα αυτό, το CNN επιχειρεί «να κάνει ένα βήμα πίσω» παρουσιάζοντας και εξετάζοντας ορισμένα στατιστικά δεδομένα:

Μη μετανάστες που ταξίδεψαν από και προς τις ΗΠΑ το 2015: 7.700.000

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν τουρίστες, φοιτητές, συγγενείς μόνιμων κατοίκων, ταξιδιώτες για επαγγελματικούς σκοπούς. Επιπλέον, δίνονται βίζες σε ειδικευμένους εργαζόμενους κι αυτοί προέρχονται κυρίως από το Μεξικό, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Κίνα.

Πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που έγιναν δεκτοί στις ΗΠΑ το 2016: 85.000

Το 2016 ο αριθμός των μουσουλμάνων προσφύγων που εισήλθαν στις ΗΠΑ σημείωσε ρεκόρ. Εντούτοις, οι πρόσφυγες προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου και από διαφορετικά υπόβαθρα. Για παράδειγμα, οι τρεις χώρες από τις οποίες προήλθαν οι περισσότεροι πρόσφυγες το προηγούμενο έτος ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Συρία και η Μιανμάρ.

Άνθρωποι που πολιτογραφήθηκαν αμερικανοί πολίτες το 2015: 730.00

Οι μετανάστες που τελικά έλαβαν το δικαίωμα να πολιτογραφηθούν αμερικανοί πολίτες, προήλθαν, το 2015, κυρίως από το Μεξικό. Οι άλλες δυο χώρες που ακολουθούν, είναι η Ινδία και οι Φιλιππίνες.

Ποσοστό νόμιμων μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ και είναι μουσουλμάνοι: 10%

Υπολογίζεται ότι στη χώρα ζουν περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ακολουθούν το Ισλάμ, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι ο αριθμός των Αμερικανών που ασπάζονται το Ισλάμ είναι σχεδόν ο ίδιος με τον αριθμό των αμερικανών-μουσουλμάνων που ακολουθούν τελικά άλλη πίστη.

Ο αριθμός των ανθρώπων από τις «απαγορευμένες χώρες» που σκότωσαν Αμερικανούς κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης: 0

Θέλετε να μάθετε πόσοι άνθρωποι που προέρχονται από τις απαγορευμένες χώρες- Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Σομαλία, Λιβύη, Συρία και Σουδάν- έχουν σκοτώσει Αμερικανούς πολίτες σε έδαφος των ΗΠΑ σε τρομοκρατική πράξη τα τελευταία 40 χρόνια; Κανένας! Αυτό αφορά και σε πρόσφυγες.

Στο διάστημα αυτό των 40 χρόνων, μόλις 17 άτομα από τα παραπάνω έθνη έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή ή τον σχεδιασμό μιας τρομοκρατικής επίθεσης.

Πιθανότητες ενός Αμερικανού να σκοτωθεί σε επίθεση από τρομοκράτη που γεννήθηκε σε άλλη χώρα: 0,00003%

Φυσικά η διεθνής τρομοκρατία είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα, και οι περισσότεροι ηγέτες και πολίτες συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ωστόσο, η απειλή για την ζωή ενός αμερικανού πολίτη, από έναν μετανάστη και πρόσφυγα είναι απειροελάχιστα μικρή. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, η πιθανότητα ένας Αμερικανός να σκοτωθεί σε τρομοκρατικό χτύπημα από αλλοδαπό στις ΗΠΑ, είναι μόνο 1 στα 3,6 εκατομμύρια!

Η ανάλυση περιλαμβάνει επιθέσεις σε μια περίοδο 41 ετών και αφορά και στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά τις οποίες 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μόλις το περιορίσετε σε πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, η απειλή γίνεται ακόμα πιο μικρή, γράφει το CNN.

Αντ’ αυτού, 12.843 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, στις ΗΠΑ εξαιτίας της χρήσης των όπλων ενώ καταγράφονται 37.000 θάνατοι -κατά μέσο όρο-το χρόνο, σε τροχαία δυστυχήματα.