Η Γερμανία απέστειλε πίσω στο Αφγανιστάν και μια δεύτερη ομάδα προσφύγων, οι οποίοι έφτασαν σήμερα στην Καμπούλ, βάσει σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αφγανικών αρχών τον περσινό Οκτώβριο.
Το αεροπλάνο που μετέφερε τους συνολικά 26 Αφγανούς πρόσφυγες μαζί με τη συνοδεία τους που αποτελείτο από περίπου 80 Γερμανούς αστυνομικούς προσγειώθηκε λίγο μετά τις 07:30 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδος) στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του αεροδρομίου Μοχάμαντ Άτζμαλ Φάουζι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των 26 νεαρών ανδρών βρίσκεται ένας «πάσχων» που παρουσιάζει συμπτώματα ψυχολογικού στρες: «Αυτός θα μπορούσε να οδηγηθεί πίσω στη Γερμανία», σημείωσε ο ίδιος.
Το αίτημα των ανθρώπων αυτών για τη χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε από τις γερμανικές αρχές, ενώ πολλοί από αυτούς απάντησαν σε ερώτηση που τους έκανε δημοσιογράφος του AFP ότι συνελήφθησαν τη Δευτέρα και ότι εστάλησαν πίσω στην Καμπούλ με μια μόνον αποσκευή ή ένα μικρό σακίδιο πλάτης που περιείχε τα πράγματά τους.
Αυτό είναι το δεύτερο τσάρτερ με Αφγανούς πρόσφυγες που στέλνονται πίσω στη χώρα προέλευσής τους παρά τη συνέχιση της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν και τον θάνατο και τον τραυματισμό 9.000 αμάχων στη χώρα αυτή τους πρώτους εννέα μήνες του 2016 (ανέρχονταν σε 11.000 το 2015), σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος αναμένεται να δημοσιεύσει την ετήσια έκθεσή του ως το τέλος του μήνα.
Περίπου 250 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αποχώρηση των προσφύγων αυτών για το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Σαρμίνα Στούμαν του Κινήματος Αφγανών Προσφύγων με την οποία επικοινώνησε το AFP.
«Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε πόλεμο, γι’αυτό διαμαρτυρόμαστε κατά των απελάσεων προς μια χώρα όπως το Αφγανιστάν», σημείωσε.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε δικαιολογήσει τον Δεκέμβριο την απέλαση των Αφγανών λέγοντας ότι γίνεται για να «διατηρηθεί το δικαίωμα χορήγησης ασύλου» στη Γερμανία που είναι η μόνη στην Ευρώπη που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της στους πρόσφυγες.
Ο ντε Μεζιέρ είχε επιχειρηματολογήσει επίσης ότι «οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν στόχο τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κι όχι τον άμαχο πληθυσμό».
Μια πρώτη πτήση είχε μεταφέρει 34 Αφγανούς πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους στις 15 Δεκεμβρίου. Από αυτούς το ένα τρίτο ήταν πρόσωπα που είχαν καταδικαστεί για διάφορα εγκλήματα που εκτείνονταν από κλοπές ως ανθρωποκτονίες, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.
Αυτό δεν ίσχυε για τους πρόσφυγες που επαναπατρίστηκαν σήμερα, οι οποίοι μπόρεσαν να φύγουν ελεύθεροι από το αεροδρόμιο μετά την τήρηση της τυπικής διαδικασίας.