Ο υποψήφιος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νέος επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο, αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σήμερα, από την επιθετική Ρωσία, το «ταραχοποιό» Ιράν έως την Κίνα που προκαλεί «πραγματικές εντάσεις».
Αποκλίνοντας από τον δηλωθέντα στόχο του Τραμπ να επιδιώξει στενότερες σχέσεις με την Μόσχα, ο Πομπέο τόνισε πως η Ρωσία «επιβάλλεται με επιθετικές μεθόδους», εισβάλλοντας και καταλαμβάνοντας τμήματα της Ουκρανίας, απειλώντας την Ευρώπη και «μην κάνοντας σχεδόν τίποτε» για να συντρίψει το Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Μάικ Πομπέο, ρεπουμπλικάνος βουλευτής και στρατιωτικός ε.α., έκανε τις δηλώσεις αυτές σήμερα κατά τη διάρκεια της ακρόασης στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στην ηγεσία της υπηρεσίας κατασκοπείας (CIA).
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πομπέο σημείωσε ότι η CIA δεν ασκεί πολιτική σε καμία χώρα, υπογραμμίζοντας «ότι αποτελεί πολιτική απόφαση η χάραξη των δράσεων απέναντι στην Ρωσία, αλλά είναι αναγκαίο η υπηρεσία να παρέχει σε αυτούς που χαράσσουν πολιτική ακριβείς πληροφορίες και διορατική ανάλυση για τις ρωσικές δραστηριότητες».
Η κατάθεση του ενώπιον της Γερουσίας πραγματοποιήθηκε ενώ ο Τραμπ, που αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου τα προεδρικά του καθήκοντα, βρίσκεται σε μια ανοιχτή διένεξη με τις αμερικανικές υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών, με αφορμή τα πορίσματα των υπηρεσιών για την παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Αυτή την εβδομάδα ο μεγιστάνας κατήγγειλε τις μυστικές υπηρεσίες για τη διαρροή από τις υπηρεσίες, όπως υποστήριξε, ενός φακέλου περί υποτιθέμενων σχέσεών του με τη Ρωσία στα οποία αναφέρονται «κατασκευασμένα, κίβδηλα ψεύδη», όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος.
Ο Πομπέο, συντηρητικός βουλευτής από το Κάνσας που αποτελεί μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, απαρίθμησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, σημειώνοντας πως «το σημερινό περιβάλλον απειλών απέναντι στο οποίο βρίσκονται οι ΗΠΑ είναι το πλέον πολύπλοκο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα, όσο μπορούμε να θυμηθούμε».
Στις απειλές αυτές περιλαμβάνονται το «ανθεκτικό», όπως το χαρακτήρισε, Ισλαμικό Κράτος και οι επιπτώσεις του πολυετούς εμφύλιου πολέμου της Συρίας.
Ανάμεσα σε άλλους κινδύνους αποτελεί και η Βόρεια Κορέα, η οποία «επέκτεινε επικίνδυνα τις δυνατότητες της σε πυρηνικούς και βαλλιστικούς πυραύλους».
Παράλληλα τόνισε ότι η Κίνα προκαλεί «πραγματικές εντάσεις» με τις δραστηριότητές της στην Νότια Θάλασσα της Κίνας και στον κυβερνοχώρο, επιδεικνύοντας την δύναμη της, επεκτείνοντας το στρατιωτικό και οικονομικό της εύρος.