Πριν από επτά μήνες, ο Κρίστοφερ Στιλ, πρώην κατάσκοπος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, υπέγραψε συμβόλαιο προκειμένου να συγκεντρώσει τα στοιχεία ενός φακέλου για τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, με τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times».
Την Παρασκευή, ο Τραμπ ενημερώθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μέσω μιας απόρρητης αναφοράς, η οποία στη σύνοψή της, περιείχε μη τεκμηριωμένα στοιχεία αναφορικά με την εμπλοκή του ίδιου σε περιστατικά απρεπούς σεξουαλικής συμπεριφοράς, μεσιτικών συμφωνιών με χαρακτηριστικά δωροδοκίας, αλλά και συντονισμού του, με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στις προεκλογικές ηλεκτρονικές υποκλοπές κατά του Δημοκρατικού Κόμματος.
Οι συνέπειες από τη δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων είναι πολιτικά απρόβλεπτες, ενώ το ζήτημα που έχει προκύψει θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα των ΗΠΑ, μέχρι την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.
Κείμενα με την περίληψη της παραπάνω αναφοράς δόθηκαν στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ διέρρευσαν προχθές στο CNN, αλλά και σε άλλα αμερικανικά ΜΜΕ που προχώρησαν σε δημοσίευση λεπτομερειών.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ απέρριψε χθες τα μη διασταυρωμένα στοιχεία, χαρακτηρίζοντάς τα προϊόντα σκευωρίας, που κατασκευάζονται από «αρρωστημένους ανθρώπους», ενώ κατηγόρησε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για πρακτικές που θυμίζουν τη ναζιστική Γερμανία. Η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις του εκλεγμένου προέδρου με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμάται ότι ρίχνει σκιά τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Χθες το βράδυ, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) Τζέιμς Κλάπερ σε ανακοίνωσή του, απέρριψε τις καταγγελίες για διαρροές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τονίζοντας αναφορικά με το ντοσιέ στοιχείων του Στιλ ότι: «Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έκαναν κάποια κρίση σχετικά με τη γνησιότητα των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό».
Ο διευθυντής της DNI υποστήριξε επίσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες προχώρησαν στη διανομή των πληροφοριών στους πολιτικούς «προκειμένου να τους παρουσιάσουν την πληρέστερη δυνατή εικόνα όλων των ζητημάτων που ενδεχόμενα μπορούν να επηρεάσουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ουσιαστικά στοιχεία της ιστορίας αυτής παραμένουν αδιευκρίνιστα. Μεταξύ αυτών, η πιο σημαντική ερώτηση εντοπίζεται στο αν τα όσα περιγράφονται στο ντοσιέ είναι αληθή, αλλά και σε ποιο βαθμό.
Μία άλλη διάσταση της έντασης που προκλήθηκε μεταξύ του Τραμπ και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εντοπίζεται στο επίμαχο ζήτημα των πιθανών σχέσεων συνεργατών του ή μελών της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία.
Το επεισόδιο αυτό της αντιπαράθεσης μεταξύ του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ και της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φέρνει στο φως της δημοσιότητας την σκοτεινή πλευρά των προεκλογικών προεδρικών εκστρατειών.
Μια διάσταση της σκοτεινής αυτής πλευράς είναι και η πρόσληψη ιδιωτικών ντετέκτιβ, προκειμένου να βρουν το χειρότερο δυνατό επιβαρυντικό στοιχείο για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, επισημαίνει η εφημερίδα «The New York Times».