Μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, οι κοντινές πόλεις εκκενώθηκαν και η περιοχή γύρω από την πυρηνική μονάδα ερήμωσε.
Από την έκρηξη ωστόσο «ξεπήδησε» ένας νέος «οικισμός», οι κάτοικοι του οποίου είχαν σχεδόν μοναδική αποστολή να συνεχίσουν να εργάζονται στην εγκαταλελειμμένη μονάδα: το Slavutych.
Περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα τελευταία έξι χρόνια ασχολούμενοι με την κατασκευή του NSC- New Safe Confinement, την τεράστια «αψίδα» πάνω από την πυρηνικό αντιδραστήρα νούμερο 4 στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ.
Ο Ελβετός φωτογράφος Niels Ackermann αφιέρωσε τέσσερα χρόνια παρακολουθώντας μέσα από τον φακό του τη νεότερη γενιά του Slavutych να ωριμάζει και τα πάλαι ποτέ «party animals» να μεταμορφώνονται σε σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που ενισχύουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Και, μπορεί το μέλλον της περιοχής να είναι ασφαλέστερο με την κατασκευή του καλύμματος στον αντιδραστήρα Νο4, το μέλλον των ίδιων ωστόσο είναι θολό.
Ο φωτογράφος ακολούθησε ένα κορίτσι, τη Yulia, στα ατελείωτα πάρτι με τους κοντινούς της φίλους, βγάζοντας άφθονες φωτογραφίες κραιπάλης με αλκοόλ και ναρκωτικά αλλά φωτογραφίζοντας και τους λιπόθυμους νέους, το επόμενο πρωί.
Με το πέρασμα του χρόνου, η Yulia και οι φίλοι της μεγάλωσαν κι άφησαν πίσω τους τους παλιούς ρυθμούς τους- μαζί με πολλούς άλλους κατοίκους του Slavutych- βοηθώντας στην κατασκευή του NSC και περνώντας στην ενήλικη ζωή.
«Στην αρχή υπήρχε πολύ ποτό, πολλά πάρτι με αλκοόλ και κάποιες φορές και ναρκωτικά» περιγράφει ο φωτογράφος στη Daily Mail. «Αλλά μετά τους παρακολούθησα να μεγαλώνουν, να γίνονται ζευγάρια. Το φλερτ εξελίχθηκε σε σοβαρές σχέσεις. Για παράδειγμα η Yulia παντρεύτηκε και λίγο πριν φύγω από την πόλη πήρε διαζύγιο. Ήταν συναρπαστικό να παρακολουθώ αυτούς τους ανθρώπους στο ταξίδι της ζωής που όλοι κάνουμε».
Αρχικά το Slavutych κατασκευάστηκε για τους εργάτες του Τσέρνομπιλ που συνέχισαν να εργάζονται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό συνεχίστηκε έως το 2000, μετά η πόλη πέρασε στην αφάνεια και πάλι τα πράγματα άρχισαν να κινούνται με την κατασκευή του NSC.
Τώρα που ολοκληρώθηκε και αυτή, περίπου 3.500 άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά. «Δεν υπάρχει σαφές μέλλον για την πόλη. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς έκαναν ένα σωρό άλαλες δουλειές αλλά άφησαν τα όνειρά τους για καριέρα για μια δουλειά που πληρωνόταν καλά. Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της πόλης αλλά είμαι αισιόδοξος για το μέλλον των νέων εργαζόμενων. Είναι συμβολικό που επιδιορθώνουν αυτό που η γενιά των γονιών τους ‘χάλασε’», καταλήγει ο φωτογράφος.