Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε σήμερα πως χιλιάδες άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Χαλεπίου μετά τη συντριπτική κυβερνητική επίθεση μπορεί να έχουν την ίδια μοίρα εκεί όπου έχουν καταφύγει εκτός της πόλης.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως η παύση των εχθροπραξιών σε όλη τη Συρία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποφευχθεί άλλη μια φονική μάχη όπως αυτή στο Χαλέπι.
Τουλάχιστον 34.000 άνθρωποι, τόσο άμαχοι όσο και μαχητές, έχουν απομακρυνθεί από το ανατολικό Χαλέπι στην επιχείρηση, που διαρκεί μία εβδομάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει ο ΟΗΕ.
«Πολλοί από αυτούς έχουν πάει στην Ιντλίμπ, που θα μπορούσε θεωρητικά να είναι το επόμενο Χαλέπι», δήλωσε ο ντε Μιστούρα στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Η τελευταία ομάδα αμάχων και μαχητών σε έναν μικρό θύλακο αναμένεται να φύγει τις επόμενες 24 ώρες με τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του να καταλαμβάνουν όλη την πόλη.
Και άλλοι μαχητές απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από το ανατολικό Χαλέπι προς ανταρτοκρατούμενες περιοχές, βάσει μιας συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
«Σε ένα από τελευταία στάδια της απομάκρυνσης [ανταρτών και αμάχων], περισσότεροι από 4.000 μαχητές απομακρύνθηκαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, βαν και φορτηγά από το ανατολικό Χαλέπι προς το δυτικό αγροτικό Χαλέπι», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Κρίστα Άρμστρονγκ.
Έτσι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από την περιοχή στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας επιχείρησης, η οποία εμποδίστηκε από την πυκνή χιονόπτωση και τον άνεμο, ανέρχεται σε 34.000, είπε.
«Η απομάκρυνση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και πιθανότατα και αύριο (Παρασκευή). Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν», είπε η Άρμστρονγκ.
«Οι περισσότεροι κατευθύνονται σε καταυλισμούς ή σε συγγενείς τους, ή σε στεγασμένους χώρους», δήλωσε ο Άχμαντ αλ-Ντμπίς, εργαζόμενος σε οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ομάδας που απομακρύνει ασθενείς από το Χαλέπι. «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρεια Συρία είναι πολύ δύσκολη, επειδή η περιοχή είναι ήδη πυκνοκατοικημένη αφού φιλοξενεί εκτοπισμένους από ολόκληρη τη Συρία».
Όσοι φεύγουν από το Χαλέπι δεν πηγαίνουν μόνο στην Ιντλίμπ, την πόλη και την ομώνυμη επαρχία νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, αλλά και σε χωριά στην ύπαιθρο της επαρχίας Χαλέπι που βρίσκονται δυτικά και βόρεια της πόλης και έχουν επίσης υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς.
Ο Άχμεντ Καρά Άλι, εκπρόσωπος της Άχραρ αλ Σαμ, μιας οργάνωσης των ανταρτών που έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου, δήλωσε στο Reuters πως «ένας μεγάλος αριθμός» έχει μείνει πίσω αλλά είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσοι παρέμειναν, που μπορεί να είναι χιλιάδες.
Εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν επίσης από δύο χωριά που πολιορκούνται από τους αντάρτες κοντά στην Ιντλίμπ και έχουν μεταφερθεί στις κυβερνητικές γραμμές στο Χαλέπι, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επέτρεψε στους αντάρτες να αποσυρθούν από την πόλη μεταφέροντας ελαφρύ οπλισμό.
Άλλος αξιωματούχος των ανταρτών δήλωσε πως μια σφοδρή χιονοθύελλα που έπληξε τη βόρεια Συρία και ο αριθμός των αμάχων που παραμένουν είναι ανάμεσα στους παράγοντες που καθυστέρησαν τη μαζική απομάκρυνση.
«Ο αριθμός των πολιτών, μαζί με τα αυτοκίνητά τους και ασφαλώς ο καιρός καθιστούν την εκκένωση αργή», είπε ο Μουνίρ αλ-Σαγιάλ, επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Άχραρ αλ-Σαμ, ο οποίος πρόσθεσε πως αναμένει ότι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί σήμερα.
Ο μικροσκοπικός θύλακας από τον οποίο φεύγουν είναι ό,τι απομένει από έναν ανταρτοκρατούμενο τομέα που κάλυπτε περίπου τη μισή πόλη προτού αρχίσει η πολιορκία της το καλοκαίρι.
Η ντε Μιστούρα είπε πως η παύση των εχθροπραξιών στη Συρία είναι «προτεραιότητα» και το να έχουμε «περιφερειακούς παίκτες όπως η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν να μιλούν ο ένας στον άλλον είναι καλό πράγμα».
Αναφερόμενος σε δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο ντε Μιστούρα είπε πως οι συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθούν στο Καζακστάν «δεν θεωρούνται ανταγωνιστικές, είναι συμπληρωματικές και μια υποστήριξη στην προετοιμασία του ρόλου που θα έχει ο ΟΗΕ (στις συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες) στις 8 Φεβρουαρίου».