Πρόσκληση συνεργασίας στους διευθυντές 21 ελληνικών σχολείων, που λειτουργούν σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Αιθιοπία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σουδάν, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότιο Αφρική και Αμερική έστειλε το Πανεπιστήμιο Κύπρου με επιστολή του πρύτανη, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη. Στόχος η δημιουργία στενών δεσμών με Κυπρίους και εξ Ελλάδος της διασποράς.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προτίθεται να προσφέρει θέσεις υπό ακαδημαϊκές, βεβαίως, προϋποθέσεις, στους τελειόφοιτους Λυκείου των εν λόγω σχολείων για να φοιτήσουν, στον επιστημονικό κλάδο που τους ενδιαφέρει, συμπεριλαμβανομένης της Ιατρικής Σχολής. Περαιτέρω, θα προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός προγράμματος θερινού σχολείου, ενώ η συνεργασία θα καλύψει και άλλες πτυχές που αφορούν τις μεθόδους διδασκαλίας, τη διαχείριση των βιβλιοθηκών των σχολείων κ.ά.
Στρατηγικός στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι να προσελκύσει εγνωσμένου κύρους επιστήμονες της διασποράς, οι οποίοι θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στη δυναμική εξέλιξη, τον εκσυγχρονισμό και την ακαδημαϊκή αναγνώριση του ανώτατου ακαδημαϊκού ιδρύματος σε διεθνές επίπεδο. Αναφερόμενος στην προσέγγιση των μαθητών της διασποράς ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε πως «πρόκειται για παιδιά, τα οποία, ενώ δεν ζουν στον ελληνικό χώρο, διαχέονται από ελληνικότητα, από το πνεύμα του ελληνισμού, εμπλουτισμένο με τα μοναδικά χαρακτηριστικά της χώρας που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν». Προσέθεσε πως «είναι ένα μοναδικό συναίσθημα να συναντάς τέτοια παιδιά και να ανταλλάσσεις μαζί τους σκέψεις και προβληματισμούς». Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, «επισκεπτόμενος τη Νότιο Αφρική φέτος διέκρινα τη σπιρτάδα και το ζωηρό πνεύμα των παιδιών στο σχολείο SAHETI, κι αυτό ήταν το έναυσμα για να διερευνήσουμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας και όσμωσης με τους νέους του Πανεπιστημίου Κύπρου». Επίσης, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι από την προσπάθεια αυτή θα προκύψουν αμοιβαία οφέλη για τα ελληνικά σχολεία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.