Όταν οι σύροι αντάρτες έκαναν μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να σπάσουν την πολιορκία του Χαλεπιού τον Οκτώβριο απωθήθηκαν, όχι από τον συριακό στρατό, αλλά από το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ που μάχεται στη Συρία στο πλευρό του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στις μάχες που προηγήθηκαν της μεγάλης τελικής επιχείρησης για την ανακατάληψη του Χαλεπιού δεκάδες μαχητές από μια ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή σκοτώθηκαν επίσης. Ακόμη και τις τελευταίες ώρες των μαχών στο Χαλέπι αυτοί οι ιρακινοί σιίτες ήταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πόσο πολύ έχει βασιστεί ο Άσαντ στις ξένες σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από το Ιράν για όλες τις μεγάλες νίκες που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής στη διάρκεια του πολέμου.
Πηγές από τους αντάρτες αναφέρουν ότι μεταξύ των μαχητών που κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από τους εξεγερμένους τους τελευταίους μήνες στο Χαλέπι δεν υπήρχε ούτε ένας σύρος στρατιώτης.
Σίγουρα οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας στον θρίαμβο του Άσαντ στο Χαλέπι. Επέτρεψαν στις δυνάμεις τους να ασκήσουν πίεση στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες στο ανατολικό Χαλέπι και να ανακαταλάβουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Λιγότερους από 18 μήνες πριν οι δυνάμεις του Άσαντ έχαναν έδαφος στη Συρία και ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι δεν είχε αρκετούς άνδρες. Η απόφαση της Ρωσίας να επέμβει ενεργά στη σύγκρουση τον Σεπτέμβριο του 2015 βοήθησε τον Άσαντ, ενώ παράλληλα η Μόσχα φρόντιζε για τα συμφέροντά της στην περιοχή.
Τα ρωσικά αεροσκάφη διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιβολή της πολιορκίας και τον Αύγουστο εξαπέλυσαν σφοδρότατους βομβαρδισμούς προκειμένου να μην επιτρέψουν στους αντάρτες να σπάσουν την πολιορκία από τα νότια.
Όμως στο έδαφος, σιιτικές πολιτοφυλακές από διάφορες χώρες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για τον Άσαντ, που ανήκει στη μειονότητα των αλαουιτών, ένα παρακλάδι του σιιτισμού.
Μεταξύ αυτών των παραστρατιωτικών ομάδων ήταν η Άνσαρ Αλάχ αλ Αουφίγια, η οποία πολέμησε στο πλευρό της Μονάδας του Τίγρη, μιας μονάδας του συριακού στρατού που εξοπλίζεται από τη Ρωσία. Οι αντάρτες προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στην οργάνωση, χρησιμοποιώντας αντιαρματικές ρουκέτες.
Όμως η Χεζμπολάχ έχει παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Διασφάλισε ότι δεν θα σπάσει η πολιορκία του Χαλεπιού, αποτρέποντας μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.
Μαχητές της Χεζμπολάχ βρίσκονται στη Συρία από τις πρώτες ημέρες του εμφυλίου, ενώ η συμβολή τους στη μάχη του Κουσάιρ στη Χομς το 2013 ήταν κρίσιμης σημασίας. Χάρη σε αυτούς οι αντάρτες δεν κατάφεραν να διχοτομήσουν το δυτικό τμήμα της Συρίας που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Άσαντ.
Άλλες σιιτικές πολιτοφυλακές άρχισαν να φτάνουν στη χώρα αργότερα, με το Ιράν να τις υποστηρίζει ενεργά, καθώς η Τεχεράνη θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της την επιβίωση του Σύρου προέδρου.
Η νίκη στο Χαλέπι κάνει τον Άσαντ σχεδόν απρόσβλητο από τις επιθέσεις των ανταρτών, όμως εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την εξουσία του. Αν και ελέγχει τις πιο σημαντικές πόλεις στη δυτική Συρία και στα παράλια, ένοπλες οργανώσεις μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές στην υπόλοιπη χώρα.
Ο σύρος πρόεδρος ενδέχεται να αντιμετωπίσει παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο από οργανώσεις, όπως το Μέτωπο αλ Νόσρα που μέχρι πρότινος συνδεόταν με την αλ Κάιντα.
Πάντως η νίκη στο Χαλέπι δείχνει ο Άσαντ φαίνεται να αρχίζει να κερδίζει στον εμφύλιο πόλεμο, με τη βοήθεια των συμμάχων του.