Διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας ξεκίνησαν σήμερα μία διήμερη συνάντηση στη Γενεύη, τη δεύτερη τέτοιου είδους συνάντηση μετά την κατάρρευση των εξαμερών συνομιλιών για τον πυρηνικό αφοπλισμό, εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Η συνάντηση, που γίνεται μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών στα τέλη Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, έχει ως στόχο περισσότερο την άμβλυνση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο παρά την επανάνερξη των συνομιλιών για τον τερματισμό των πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.

«Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει. Βρίσκονται στο δωμάτιο και συνομιλούν», δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος έξω από την αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Γενεύη όπου οι δύο πλευρές συναντώνται σε μία αίθουσα συνεδριάσεων.

Οι δύο αντιπροσωπείες των χωρών, που μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο στη Γενεύη, συνομίλησαν για περίπου δύο ώρες το πρωί και αναμένεται να συνεχίσουν τη συνάντησή τους και το απόγευμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις συνομιλίες «διερευνητικές».Ο αμερικανός απεσταλμένος Στίβεν Μπόσγουορθ, ο οποίος συνοδεύεται από τον αντικαταστάτη του Γκλιν Ντέιβις, και ο βετεράνος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Κιμ Κίε-γκουάν ηγούνται των αντιπροσωπειών.