Εξήντα τέσσερις ώρες την εβδομάδα εργάζονται κατά μέσο όρο τα παιδιά-εργάτες στο Μπανγκλαντές- πολλά από αυτά δουλεύουν σε εργοστάσια ενδυμάτων που παράγουν ρούχα για πασίγνωστες εταιρείες.
Η νέα έκθεση του Overseas Development Institute με έδρα το Λονδίνο δείχνει πως το 15% των ατόμων που ζουν στις παραγκουπόλεις της Ντάκα είναι παιδιά μεταξύ έξι και δεκατεσσάρων ετών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο και εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Τα δύο τρίτα των κοριτσιών από τις φτωχές περιοχές απασχολούνται σε εργοστάσια ενδυμάτων.
Η βιομηχανία ενδυμάτων του Μπανγκλαντές- ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων- είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο παρά τα κακά στοιχεία του τομέα της ασφάλειας.
Διευθυντής σε ένα από τα εργοστάσια αυτά είπε στους ερευνητές πως ήξερε ότι παιδιά ηλικίας 11-14 δεν έπρεπε να δουλεύουν αλλά δεν θεωρούσε την εργασία τους παράνομη. Παραδέχθηκε επίσης πως πολλοί από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο δεν έχουν επίσημα έγγραφα όπως ταυτότητα με τα οποία να αποδεικνύουν την ηλικία τους.
Η έκταση της παιδικής εργασίας στη βιομηχανία παραγωγής ενδυμάτων του Μπανγκλαντές επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο τον Ιούλιο όταν ένα 9χρονο παιδί σκοτώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια. Η αστυνομική έρευνα για το περιστατικό αποκάλυψε πως ένας στους τέσσερις εργαζόμενους ήταν παιδί.
Σύμφωνα με την έκθεση του ODI, μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 14 ετών τα μισά παιδιά στη Ντάκα έχουν αρχίσει να δουλεύουν. Πολλά από αυτά δήλωναν πως ήθελαν να πάνε στο σχολείο. «Ωστόσο η φτώχεια κάνει τους γονείς να βρίσκουν δουλειές στα παιδιά τους, αν και αντιλαμβάνονται πως βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον τους», τονίζεται στην έκθεση.
Το ποσοστό παιδικής εργασίας κυμαίνεται στο 8% στα παιδιά ηλικίας 10 ετών και εκτοξεύεται στο 45% στην ηλικία των 14 ετών. Το 36,1% των αγοριών και το 34,6% των κοριτσιών λένε πως έχουν βιώσει πολύ μεγάλη κούραση…