Μία από τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι η εμβάθυνση της Νότιας Διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, ώστε να αναδειχθεί η σημασία των σχέσεων της Ε.Ε. με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, και να προωθηθεί μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Σε χαιρετισμό στο συνέδριο του ΕΥΡΩΚΟ, με θέμα «Σχέσεις ΕΕ με τον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο», η κ. Μαρκουλλή σημείωσε επίσης ότι, επί προεδρίας της Κύπρου, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις σχέσεις της Ε.Ε. με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, των χωρών του Κόλπου και ευρύτερα με τον Αραβικό Σύνδεσμο, χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει παραδοσιακά πολύ στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Ταυτόχρονα, είπε, η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην εμπέδωση και επανεκκίνηση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και στην επαναδραστηριοποίηση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Η υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο θα καθορίσουν εν πολλοίς και το πού τελικά θα γείρει η πλάστιγγα με την «αραβική άνοιξη».

«Αυτό που θα συμβεί εκεί, καθώς προετοιμάζονται για
κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, οικοδομώντας ταυτόχρονα ένα σύστημα πολιτικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών και θεσμών, θα στείλει ουσιώδη μηνύματα και στις άλλες χώρες της περιοχής», είπε.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι πρόκειται περί εξελίξεων πραγματικά ιστορικής εμβέλειας και σημασίας, που θα καθορίσουν «όχι μόνο το μέλλον των συγκεκριμένων κρατών αλλά και το δικό μας μέλλον στην Ε.Ε.».