«Στο προσωρινό πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» συμφωνούν οι επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έδωσαν σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του ΕΚ στο Στρασβούργο.
Το «πάγωμα» που ζητούν οι ευρωβουλευτές αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ουδεμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση, διευκρίνισαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.
Ύστερα από αίτημα των ευρωβουλευτών, προγραμματίσθηκε για σήμερα αργά το απόγευμα σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, προκειμένου η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, με δεδομένα τα συνεχή ανησυχητικά στοιχεία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Οι πολιτικές ομάδες προτείνουν ένα σχετικό ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.
«Η Τουρκία του Ερντογάν βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε ένα αυταρχικό σύστημα, και εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, ανοίγοντας τη σειρά των συνεντεύξεων των ομολόγων του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Ζητούμε με ψήφισμα να συζητήσουμε για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τη δυνατότητα διακοπής τους. Το πολιτικό μας μήνυμα στον Ερντογάν είναι ότι θα πρέπει να καταλάβει ότι για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι απαραίτητη στη χώρα του η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το δίκαιο των μειονοτήτων. Θέλουμε την Τουρκία προσαρτημένη στην Ευρώπη, η πόρτα του διάλογου με τους πολίτες είναι ανοιχτή, η πόρτα ένταξης κινδυνεύει να παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως ότου η Τουρκία βρει το δρόμο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, τόσο ο Τζάνι Πιτέλα όσοι και οι άλλοι συνάδελφοί του εξήγησαν ότι «το πάγωμα αφορά αποκλειστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν αφορά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ούτε την τελωνειακή σχέση».
«Εμείς θέλουμε ένα προσωρινό πάγωμα γιατί δεν είναι γραμμή μας να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν. Θέλουμε να γίνει κατανοητό το μήνυμα, δεν θέλουμε να χειροτερεύσουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία» εξήγησε ο κ. Πιτέλα.
«Έχουμε ανάγκη σαφών απαντήσεων για να ξέρουμε τι γίνεται στα σύνορά μας τόσο για τα άτομα όσο και για το μέλλον της Ένωσης», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δυστυχώς δεν υπάρχει εβδομάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που να μην έχουμε δυσάρεστα και σκληρά γεγονότα για τον τουρκικό λαό. Ο στόχος ήταν η προάσπιση των πολιτών, ενώ σήμερα, με φυλακίσεις, περιορισμούς στην ελευθερία, περιορισμούς στον Τύπο και με ένα ανύπαρκτο κράτος δικαίου, είναι το ακριβώς αντίθετο», σημείωσε.
Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Βέμπερ, έχουμε μια σειρά απειλών της Τουρκίας προς τους εταίρους της, για αυτό και η ΕΕ θα πρέπει να δώσει απαντήσεις.
«Ζητούμε από τα κράτη- μέλη της Ένωσης να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν και το ΕΛΚ ζητά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ και προσέθεσε: «Ανέκαθεν το ΕΛΚ έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια εξ ολοκλήρου ένταξη της Τουρκίας, αντίθετα είναι δυνατόν να υπάρξουν πολλαπλές εταιρικές σχέσεις σε διάφορους τομείς, όπως έχει γίνει για το θέμα του προσφυγικού».