Το παζλ των στρατηγικών συμφερόντων γύρω από την Κύπρο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, με τους μεγάλους παίκτες της διεθνούς σκακιέρας να έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «κλειδώσει» τα συμφέροντά τους, εντός του ίσως καινούργιου και αρκετά υποσχόμενου ενεργειακού κόμβου της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» οι πρώτες ενδείξεις από τη γεώτρηση στην Αφροδίτη είναι πέραν από αισιόδοξες, με όλους τους εμπλεκόμενους ωστόσο να δηλώνουν αυτοσυγκράτηση μέχρι το τρυπάνι να φθάσει στα 5.800 μέτρα.
Ως προς το διεθνές ενδιαφέρον για τα κυπριακά οικόπεδα, η Λευκωσία προσανατολίζεται να δώσει προτεραιότητα σε εταιρείες ρωσικών, γαλλικών και βρετανικών συμφερόντων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία θεωρεί πως «δικαιούται» ένα «καλό» οικόπεδο βάσει και των υποσχέσεων που της δόθηκαν από την πλευρά του τέως Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, προς τον Νικολά Σαρκοζί σε συνάντηση των δύο, όπου ο Παπαδόπουλος θέλοντας να εκφράσει τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Γαλλίας στο Κυπριακό, ευχήθηκε να υπάρχει ενδιαφέρον από γαλλικές εταιρείες στο θέμα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά που τηρήθηκαν για τη συνάντηση, ενώ λόγος έγινε και για τη γαλλική εταιρεία Total, η οποία είναι μια από τις εταιρείες που αναμένεται να διεκδικήσουν οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ κατά τον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων.
Από πλευράς Ρωσίας, η Μόσχα θεωρεί ότι έχει ήδη «κλειδώσει» ένα ή και δύο θαλάσσια οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα κυρίως και λόγω των στενότατων σχέσεων που διατηρεί με τον πρόεδρο Χριστόφια.