Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.
«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη.
«Ο κόσμος χαιρετίζει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Εξ ονόματος της Ιταλίας τον συγχαίρω, βέβαιος ότι η φιλία μας θα μείνει ισχυρή και ακλόνητη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι .
«Είναι ένα πολιτικό γεγονός που μαζί με άλλα αποδεικνύει ότι εισήλθαμε σε νέα εποχή», πρόσθεσε ο Ρέντσι .
Με αναφορά στις ευρύτερες συνέπειες της ψήφου αυτής ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:« ποιος θα το έλεγε ότι θα κέρδιζε ο Τραμπ; Κι όμως, συνέβη, και εμείς το σεβόμαστε. Θα συνεργαστούμε με την νέα προεδρία των ΗΠΑ και υπέρ της σχέσης ΗΠΑ- Ε.Ε. Μετά την σημερινή ημέρα είναι ακόμη πιο αναγκαίο να αντιμετωπισθεί η σχέση Ε.Ε.- Ιταλίας, η οποία είναι ανάγκη να έχει ηγετικό ρόλο στην όλη συζήτηση στην Ένωση. Φτάνει πια με την φράση “μας το ζητά η Ε.Ε”. Πρέπει να διαλέξουμε αν θέλουμε να κυβερνήσουμε την αλλαγή ή μόνο να την ακολουθήσουμε».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Κλίντον και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τον καταδικάσουν την Τετάρτη, λέγοντας ότι παίρνοντας σαφή στάση αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση της Ρώμης.
«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για πράγματα δεν αλλάζουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σχολιάζοντας το αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, στο ραδιόφωνο της Rai. «Παράλληλα, δεν αλλάζει και η αντίθεσή μας στον προστατευτισμό και σε κλειστές προσεγγίσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
«Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα πλήγμα για την παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για ρεβάνς του λαού, του θάρρους και της υπερηφάνειας». «Ο λαός κερδίζει τις ισχυρές εξουσίες με σκορ 3-0», είπε ο Σαλβίνι, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του κόμματός του.
Σε υποτιθέμενες εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις της αμερικανικής ψήφου αναφέρθηκε, τέλος, ο Ρενάτο Μπρουνέττα, πρόεδρος των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «Forza Italia»: «από σήμερα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει τελειώσει πολιτικά. Μας απομόνωσε στην Ευρώπη, βασιζόμενος στην ισχυρή υποστήριξη μιας αμερικανικής προεδρίας, η οποία, πλέον, δεν υπάρχει», δήλωσε ο Μπρουνέττα.
Από το Βατικανό, ο πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας Πιέτρο Παρολίν σχολίασε:
«Διαπιστώνουμε την επιλογή του αμερικανικού λαού η οποία χαρακτηρίσθηκε από μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων. Ευχόμαστε καλή δουλειά στον νέο πρόεδρο, για αποδοτικό έργο, και εγγυώμαι και την προσευχή μας για να τον φωτίσει και να τον στηρίξει στην προσφορά υπηρεσίας στην πατρίδα του, αλλά και υπέρ της ευημερίας και της ειρήνης στον κόσμο. Πρέπει να εργαστούμε όλοι, για να αλλάξει η διεθνής κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλο διχασμό».
Ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων, τέλος, Μπέπε Γκρίλλο, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, γράφει: «Είναι φοβερό. Κατέρρευσε μια ολόκληρη εποχή . Είναι ημέρα κρίσης για την τηλεόραση, την δημοσιογραφία και τους διανοούμενους». Σύμφωνα με τον Γκρίλο, τέλος, πρόκειται για ένα τεράστιο « άντε και…..”» και «πρέπει να ξέρουμε να ερμηνεύουμε τα μηνύματα ενός κόσμου που άλλαξε».
Τι λένε οι ιταλοί αναλυτές
«Η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Μπερλουσκόνι, το 1994», σύμφωνα με πολλούς ιταλούς αναλυτές.
Όπως υπογράμμισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera ‘Αλντο Κατσούλο, ο Τραμπ, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, από την στιγμή που και οι δυο βασίσθηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.
Παράλληλα, όπως τονίζουν αναλυτές που φιλοξενούνται σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει και ένα άλλο κοινό στοιχείο: όπως συνέβαινε και στην Ιταλία, στο παρελθόν, πιθανότατα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέρος των ψηφοφόρων μπορεί να μην θέλησε να αποκαλύψει τις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις στους δημοσκόπους, νιώθοντας ένα είδος «ντροπής», για το ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.
Ως γνωστόν, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε προβλέψει καθαρή νίκη της Χίλαρι Κλίντον, δηλώνοντας πως ο ίδιος, ως ψηφοφόρος, θα επέλεγε χωρίς κανέναν ενδοιασμό την υποψήφια των Δημοκρατικών.
Ο Ρέντσι ήταν και ο τελευταίος ξένος ηγέτης που είχε γίνει δεκτός, και σε επίσημο δείπνο, στον Λευκό Οίκο από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με κοινή πεποίθηση και διαπίστωση ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η λιτότητα δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη αντίδραση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάκαμψη.