Αίσθηση έχει προκαλέσει η νέα ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, η οποία συγκροτήθηκε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, βάζοντας τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο 10 μηνών.

Ένα από τα στοιχεία που προκάλεσαν αίσθηση είναι ότι οι υπουργοί είναι μόλις 15, σε μια χώρα άνω των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων. Βέβαια, στην Ισπανία υπάρχουν και τοπικές κυβερνήσεις.

Τα στελέχη της νέας κυβέρνησης, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν στο στόχαστρο των τοπικών ΜΜΕ τα οποία ερευνούν το παρελθόν τους. Έτσι, όπως προκύπτει το 69% των υπουργών ήταν στελέχη του Δημόσιου Τομέα. Επιπλέον, όσον αφορά τις σπουδές, τόσο ο ίδιος ο Ραχόι, όσο και το 77% των υπουργών είναι νομικοί.

Στο θέμα της ισότητας των φυλών, το 38% της νέας κυβέρνησης είναι γυναίκες, με εκπροσώπους του φύλου τόσο στην αντιπροεδρία, όσο και στο υπ. Άμυνας.

Τέλος, το 69% της κυβέρνησης είναι βουλευτές, ξεπερνώντας κατά πολύ την αναλογία 50-50 μεταξύ κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης, που ίσχυε μέχρι σήμερα.