Συμφωνίες ύψους 7 δισ. δολαρίων υπέγραψαν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο, στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη στο Πεκίνο.

Ο Χου Τζιντάο χαιρέτισε έναν «παλιό φίλο της Κίνας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε «παραγωγική» την επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο μετά τις συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της υψηλής τεχνολογίας.

Ο ρωσικός όμιλος Gazprom και ο κινεζικός China National Petroleum Company (CNPC) υπέγραψαν το 2009 μια συμφωνία πλαίσιο για την προμήθεια σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα τα επόμενα 30 χρόνια.

Ωστόσο καμιά καθοριστική συμφωνία δεν υπογράφηκε ακόμη, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας διαφωνίας ως προς την τιμή του φυσικού αερίου.

Η Κίνα και η Ρωσία, οι ανταλλαγές των οποίων αναμένεται να φθάσουν τα 70 ίσως τα 80 δισεκατομμύρια, φιλοδοξούν να τις αυξήσουν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2015 και σε 200 δισεκατομμύρια το 2020.