Ανησυχία εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας μετά τη δολοφονία τουλάχιστον 11 κινέζων ναυτικών και δύο αγνοούμενων, όταν τα πλοία στα οποία επέβαιναν δέχθηκαν επίθεση στον ποταμό Μεκόνγκ, μεταξύ Ταϊλάνδης και Μιανμάρ

Τα δύο φορτηγά πλοία δέχθηκαν επίθεση στις 5 Οκτωβρίου στο λεγόμενο «Χρυσό Τρίγωνο» στον Μεκόνγκ, μια περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας που είναι γνωστή για την παραγωγή ναρκωτικών.

Η μεγεθυνόμενη παρουσία της Κίνας στην Ασία, στην Αφρική και σε άλλες περιοχές του κόσμου έχει προκαλέσει επιθέσεις, απαγωγές και πειρατείες και το ζήτημα έχει καταστεί ευαίσθητο για την κινεζική κυβέρνηση, που δεν θέλει να εμφανιστεί ότι αφήνει τους πολίτες της ανυπεράσπιστους.

Το Πεκίνο ζήτησε από τις αρμόδιες χώρες να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να ενισχύσουν την προστασία των κινεζικών πλοίων και πληρωμάτων στον ποταμό Μεκόνγκ.

Το πλήρωμα ενός άλλου σκάφους που είδε την επίθεση ανέφερε ότι περίπου οκτώ ένοπλοι έκαναν έφοδο στα πλοία, και έκτοτε η αστυνομία ανασύρει πτώματα από τον ποταμό. Οι δράστες, κατά τα φαινόμενα, ήταν λαθρέμποροι ναρκωτικών που επεδίωκαν να χρησιμοποιήσουν τα πλοία για τους δικούς τους σκοπούς.

Ένας ταϊλανδός υποστράτηγος κατηγόρησε το Νορ Χαμ, ένα βαρόνο των ναρκωτικών για την επίθεση σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Bangkok Post. Τα πλοία κατασχέθηκαν από το στρατό μετά από ανταλλαγή πυρών με τους ένοπλους που τα είχαν καταλάβει στην οποία σκοτώθηκε ένας από τους υπόπτους, ενώ οι υπόλοιποι έπεσαν στα νερά του ποταμού για να γλιτώσουν. Οι αρχές ανακάλυψαν 900.000 χάπια μεταμφεταμίνης στα δύο σκάφη.