Ύστερα από δεκαεπτά χρόνια κοινής πολιτικής πορείας, οι δρόμοι του
πρώην νεοφασίστα Τζανφράνκο Φίνι και του μεγαλοκαναλάρχη Σίλβιο
Μπερλουσκόνι χωρίζουν για να ακολουθήσει ο καθένας τη δική του πορεία.
Η πολιτική ρήξη ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της βουλής επισημοποιήθηκε με τη συνεδρίαση, το βράδυ της Πέμπτης του προεδρείου του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας».
Οι τρεις στενότεροι συνεργάτες του Φίνι, Φάμπιο Γκρανάτο, Ίταλο Μποκίνο και Καρμέλο Μπριγκούλιο, παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό του κόμματος. Όσο για τον πρόεδρο της βουλής, ο «Καβαλιέρε» δήλωσε ανοικτά ότι δεν τηρεί πλέον τις ίσες αποστάσεις και τον εγγυητικό ρόλο που επιβάλλει το αξίωμά του, και κατά συνέπεια, τίθεται θέμα αντικατάστασής του.
Ο Τζανφράνκο Φίνι, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ετέθη εκτός κόμματος με πρόθεση του ίδιου του πρωθυπουργού να του αφαιρεθεί και το θεσμικό του αξίωμα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε παρέμβασή του, την ερχόμενη Τρίτη, στη γερουσία της Ρώμης, αναμένεται να δηλώσει ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την πορεία της, αυτόνομα, χωρίς την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Παρατηρητές, όμως, τονίζουν ότι κανείς, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο.
Στη Βουλή, πρόκειται να ακολουθήσουν τον Τζανφράνκο Φίνι, από είκοσι πέντε μέχρι τριάντα βουλευτές, οι οποίοι ετοιμάζονται να συγκροτήσουν αυτόνομη ομάδα. Το ίδιο θα συμβεί και στη γερουσία, με πρωτοβουλία δεκατριών, πιθανότατα, γερουσιαστών. Αυτό που περιμένουν να δουν οι αναλυτές, είναι αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να διατηρήσει την αυτοδυναμία της, κυρίως στη Βουλή.
Σε περίπτωση που από τους σημερινούς 341 βουλευτές, η κεντροδεξιά συμπολίτευση πέσει κάτω απ΄ τους 316, χάνεται αυτόματα η πλειοψηφία και επισημοποιείται η κυβερνητική κρίση. Ο “Καβαλιέρε”, διαβεβαιώνει τους συνεργάτες του ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και συνεχίζει, τις ώρες αυτές, τις επαφές με τους υποστηρικτές του Τζανφράνκο Φίνι, για να τους πείσει να μην εγκαταλείψουν το κόμμα.
Ακόμη και αν καταφέρει να διατηρήσει την αυτοδυναμία, δύσκολα, πάντως, ο Μπερλουσκόνι, θα μπορέσει να εξαντλήσει τη νομοθετική περίοδο, που ολοκληρώνεται, κανονικά, την άνοιξη του 2013. Δεν αποκλείεται, τονίζει ο ιταλικός Τύπος, να αποφασισθεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Δεκέμβριο ή και την ερχόμενη άνοιξη, με μια σειρά ζητήματα να παραμένουν ανοικτά.