Οι βουλευτές που στηρίζουν τον Τζανφράνκο Φίνι πιθανότατα θα απέχουν από την ψηφοφορία της Βουλής αύριο σχετικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά του υφυπουργού δικαιοσύνης Τζάκομο Καλιέντο, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τη μετωπική σύγκρουση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αν και η απόφαση θα ανακοινωθεί επισήμως αργότερα μέσα στην Τρίτη, βουλευτές φιλικά προσκείμενοι στο Φίνι δήλωσαν ότι οφείλουν να απέχουν από την ψηφοφορία για τον Καλιέντο.

Ο Καλιέντο έχει λάβει από τους εισαγγελείς της Ρώμης κλήση σε απολογία για συμμετοχή στην παράνομη οργάνωση «P3», που φέρεται να στόχευε στον έλεγχο των εργολαβιών και του κρατικού μηχανισμού.

Πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι η ψηφοφορία της Τετάρτης θα αποτελούσε το πρώτο κρίσιμο «τεστ» για τη σταθερότητα του κυβερνώντος συνασπισμού μετά τη σύγκρουση Μπερλουσκόνι-Φίνι, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα οδηγούσαν σε πρόωρες εκλογές.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει βέβαιος ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την πορεία της, παρά την οριακή, πλέον, πλειοψηφία που διαθέτει στο Κοινοβούλιο. Πάντως, η συζήτηση για το πιθανό διάδοχό του έχει ήδη αρχίσει: όλο και πιο συχνά ακούγεται το όνομα του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

O ηγέτης της Λέγκα Ουμπέρτο Μπόσσι, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, έσπευσε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα 33 βουλευτών υπό τον ίδιο.

Επίσης δέκα γερουσιαστές φιλικά προσκείμενοι στον Φίνι σχημάτισαν και αυτοί τη δική τους ομάδα, χωρίς να απειλούν την κυβερνητική πλειοψηφία.