Με φράσεις όπως «είναι προδότης» και «συνωμότης» , ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έγραψε οριστικά τους τίτλους του τέλους στην πολυκύμαντη σχέση του με τον πρόεδρο της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι, βυθίζοντας άλλη μία φορά την Ιταλία σε πολιτική κρίση και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Το οριστικό διαζύγιο επήλθε όταν ο Μπερλουσκόνι κατηγόρησε τον πρώην σύμμαχό του ότι βρίσκεται σε απόλυτη ασυμβατότητα μαζί του και του ζήτησε να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Το κείμενο κατά του Φίνι υπογράφει το σύνολο (πλην τριών) της 36μελούς προεδρίας του κυβερνώντος Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας (ΡDL), κατηγορώντας τον ότι ασκεί εσωκομματική αντιπολίτευση και ότι προσπαθεί να το οδηγήσει «σε αργό θάνατο».

Ο Φίνι αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά το χάσμα στις σχέσεις των δύο πολιτικών εταίρων είναι πλέον τόσο βαθύ που είναι σχεδόν αδύνατον να γεφυρωθεί. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς στο ΡDL, που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2009, όταν το Forza Ιtalia του Μπερλουσκόνι ενώθηκε με τη «μεταφασιστική» Εθνική Συμμαχία του Φίνι, που ελέγχει περί τους 50 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τώρα ο Μπερλουσκόνι εξαρτάται από τη Λέγκα του Βορρά και από άλλα μικρότερα κόμματα για να επιβιώσει στη Βουλή, αλλά θα είναι εκτεθειμένος διαρκώς στον κίνδυνο μιας κοινοβουλευτικής ήττας.

Ο ίδιος επιμένει, ωστόσο, ότι η σταθερότητα της κυβερνήσεώς του δεν κινδυνεύει. Αν ο κ. Φίνι προχωρήσει στη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, τότε τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά πολύ δύσκολα για τον ιταλό πρωθυπουργό.

Στη Βουλή, αναμένεται να ακολουθήσουν τον Τζανφράνκο Φίνι 25-30 βουλευτές, οι οποίοι ετοιμάζονται να συγκροτήσουν αυτόνομη ομάδα. Το ίδιο θα συμβεί και στη Γερουσία, με πρωτοβουλία πιθανότατα 13 γερουσιαστών. Αυτό που περιμένουν να δουν οι αναλυτές είναι αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να διατηρήσει την αυτοδυναμία της, κυρίως στη Βουλή. Η εφημερίδα «La Repubblica» εκτιμά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα σοβαρής κρίσης, ενώ συνομιλητές του Καβαλιέρε εκτιμούν ότι αν τα πράγματα γίνουν δύσκολα θα προτιμήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες είναι πεπεισμένος ότι θα τις κερδίσει, έστω και χωρίς την υποστήριξη του Φίνι. Η «Corriere della Sera» εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε ο Μπερλουσκόνι να συγκρουστεί με τον πρώην σύμμαχό του ήταν τόσο άγριος που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ενότητα της κεντροδεξιάς παράταξης.

Οι δυο τους βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και μήνες για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης και λόγω της επιμονής του Φίνι ότι θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι για τους οποίους διεξάγει έρευνα η Δικαιοσύνη. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ίσως θα χρειαστεί κάποια στιγμή να παρέμβει ο πρόεδρος της χώρας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος έχει τη συνταγματική δυνατότητα να διορίσει προσωρινή κυβέρνηση ως τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 1995, μετά την κατάρρευση της πρώτης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ Α ΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ
Μπερλουσκόνι (δεξιά) και Φίνι (αριστερά) ένωσαν τις δυνάμεις τους τον Μάρτιο του 2009 με τη δημιουργία του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας (ΡDL).

Η ιταλική Βουλή διαθέτει 630 έδρες. Η κυβέρνηση χρειάζεται τουλάχιστον 316 βουλευτές για να σταθεί όρθια.

Ο Φίνι ελέγχει περί τους 50 βουλευτές από τους 271 του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τον συνασπισμό στηρίζει η Λέγκα του Βορρά και άλλα μικρότερα κόμματα, που δίνουν στον Μπερλουσκόνι θεωρητική αυτοδυναμία 344 εδρών.
Πηγή: Το Βήμα