Οι μεγαλύτερες σφαγές στην ιστορία της ανθρωπότητας είχαν ως κίνητρο συνήθως είτε την ολοκληρωτική εκκαθάριση συγκεκριμένων πληθυσμών είτε διεπράχθησαν ως αντίποινα και ένδειξη εξουσίας από μέρους των ισχυρών.
Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει δέκα από τις πλέον αιματηρές και βίαιες σφαγές που έγιναν ποτέ.
Η σφαγή της Ντρογκέντα έλαβε χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1694 και ήταν μέρος της του αγώνα ανεξαρτησίας των Σκοτσέζων και των Ιρλανδών για να απαλλαγούν από την αγγλική κυριαρχία. Την εποχή εκείνη, ήταν και σε εξέλιξη εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Αγγλίας μεταξύ των βασιλικών και των κοινοβουλευτικών.
Η πόλη της Ντρογκέντα, στην ανατολική Ιρλανδία, φυλάσσονταν από Ιρλανδούς καθολικούς και Άγγλους βασιλικούς. Ο Όλιβερ Κρόμγουελ εκ μέρους του αγγλικού κοινοβουλίου, πολιόρκησε την πόλη και όταν την κατέλαβε προχώρησε σε σφαγή τόσο του άμαχου πληθυσμού όσο και των στρατιωτών. Αν και οι ιστορικοί διαφωνούν στην εκτίμηση του αριθμού των νεκρών, οι εκτιμήσεις φτάνουν και τα 4.000 θύματα.
Το 1876, οι κάτοικοι της βουλγαρικής πόλης Batak σφαγιάστηκαν από Οθωμανούς ως αντίποινα στην εξέγερση των Βουλγάρων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η πόλη είχε κηρύξει ανεξαρτησία για 9 μέρες, όταν οι Οθωμανοί πληροφορήθηκαν για την εξέγερση, στρατός υπό την ηγεσία του Ahmet Aga, εκστράτευσε εναντίον της πόλης. Μετά από την πρώτη μάχη, οι επαναστάτες δέχτηκαν να διαπραγματευτούν με τον Ahmet Aga. Αυτός υποσχέθηκε ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα του υπό την προϋπόθεση ότι οι υπερασπιστές της πόλης θα αφοπλίζονταν. Όταν οι επαναστάτες, παρέδωσαν τα όπλα τους, ο στρατός του Ahmet Aga επιτέθηκε εναντίον του άοπλου πληθυσμού. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις 5.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν.
Η σφαγή της Θεσσαλονίκης διατάχθηκε από τον ρωμαίο αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον πρώτο, το 390 μ.Χ. όταν οι κάτοικοι της πόλης εξεγέρθηκαν. Όλα ξεκίνησαν όταν ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής συνέλαβε έναν ηνίοχο με την κατηγορία της σεξουαλικής προσβολής. Οι κάτοικοι διεκδίκησαν την απελευθέρωση του και όταν ο διοικητής αρνήθηκε, ακολούθησε ανταρσία. Όταν ο Θεοδόσιος πληροφορήθηκε για τα τεκταινόμενα, έστειλε στρατιωτικές μονάδες οι οποίες έδρασαν σαν να επιτίθενται σε πόλη εχθρού, σφαγιάζοντας χιλιάδες κατοίκους. Σύμφωνα με τον Θεοδώρητο τον Κύρο ο αριθμός των σφαγιασθέντων έφτασε τις 7.000.
Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, που πολλοί χαρακτηρίζουν και γενοκτονία, διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας το 1995. Σέρβοι επέλεξαν 8.000 ανθρώπους κυρίως άνδρες και αγόρια και τους σκότωσαν. Στη συνέχεια, έριξαν τα πτώματα σε ομαδικούς τάφους. Το 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έδωσε στη σφαγή το χαρακτηρισμό γενοκτονία.
Η σφαγή του στρατού του Elphinstone έγινε από δυνάμεις του Αφγανιστάν καθοδηγούμενες από τον Akbar Khan τον Ιανουάριο του 1842. Τότε ο στρατός αποτελούμενος από 4.500 Βρετανούς και Ινδούς στρατιώτες και 12.000 προσωπικό, υπό τις διαταγές του αρχιστράτηγου Elphinstone, σφαγιάστηκε. Από τους 16.500 μόνο ένας επέζησε: ο William Brydon.
Η σφαγή του Κατίν ή όπως αλλιώς ονομάζεται «σφαγή στο δάσος του Κάτιν», αποκαλύφθηκε από τους Γερμανούς το 1943 όταν και βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι στο δάσος της περιοχής. Τη σφαγή πραγματοποίησε το 1940 η μυστική αστυνομία των Σοβιετικών έπειτα από διαταγές του Soviet Politburo και του Στάλιν εναντίον Πολωνών εθνικιστών. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε περίπου τους 22.000 με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 21.768 νεκρούς.
Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εκστρατείας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή του Μπάμπι Γιάρ στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, έγινε «μάρτυρας» μιας άνευ προηγουμένου σφαγής. 33.771 Εβραίοι σκοτώθηκαν σε μία και μόνο επιχείρηση. Η σφαγή του Μπάμπι Γιάρ, θεωρείται η μεγαλύτερη μεμονωμένη σφαγή του Ολοκαυτώματος.
Η «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» ήταν ένα από τα πλέον αιματηρά γεγονότα κατά τη διαμάχη καθολικών και προτεσταντών στο Παρίσι, στα τέλη του 16ου αιώνα. Το βράδυ της 23ης Αυγούστου του 1572 αποφασίστηκε η εξολόθρευση των προτεσταντών ηγετών. Οι Αρχές κλείνουν τις πύλες της πόλης και η σφαγή των προτεσταντών, που έμελε να κρατήσει αρκετές εβδομάδες, ξεκινάει. Ο αριθμός των προτεσταντών που σφαγιάστηκαν υπολογίζεται ανάμεσα σε 5.000 και 30.000.
Οι σφαγές των κρατουμένων από την NKVD, τη μυστική αστυνομία των Σοβιετικών, έγιναν το 1941 και θύματα ήταν Ανατολικοευρωπαίοι από την Πολωνία, την Ουκρανία και άλλες περιοχές από τις οποίες ο Κόκκινος Στρατός αποχωρούσε μετά τη γερμανική εισβολή. Η αποχώρηση των στρατιωτών, συνδυάστηκε με την εκκαθάριση των πολιτικών κρατουμένων και των αιχμαλώτων πολέμου. Ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται στις 100.000.
Η σφαγή της Νανκίνγκ, θεωρείται από τις πλέον βίαιες και αποτρόπαιες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου Σινοϊαπωνικού πολέμου το 1937. Μετά την πτώση της τότε πρωτεύουσα της Κίνας, Νανκίνγκ, ο στρατός της Ιαπωνίας προχώρησε σε πράξεις απίστευτης βιαιότητας εναντίον των κατοίκων. Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για το συνολικό αριθμό των θυμάτων που κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στις 42 και 400 χιλιάδες.